12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Благотворителната инициатива идва от Неапол преди повече от 25 години

Квартално магазинче в Свиленград е едно от многото в България, които предлагат „висящо кафе“. За тези, които не са чували за инициативата, ще кажа, че тръгва от Неапол преди повече от 25 години.

Във време на икономически трудности всеки, който можел да си го позволи, започнал да си поръчва едно, а да плаща за две кафета. По този начин оставял вече платено „висящо“ кафе за тези, които нямали достатъчно средства да си го купят сами. Благотворителната кауза отдавна е напуснала границите на Италия и се разпространява стремглаво в много градове в целия свят, един от които Свиленград.

Собственичката на магазинчето, намиращо се в кв. Юг, Жана Тенчева, прочела за „висящото кафе“ в Интернет и решила да се включи в инициативата. Има много хора, които имат нужда от такъв вид благотворителност, сподели Жана. „Отворих магазина си преди 30 години и оттогава досега съм се сблъсквала с какви ли не човешки съдби. През последните години, обаче, все повече хора броят стотинките и нямат възможност да си позволят да си купят нещо странично, като кафе например. Затова реших да сложа чаша, където всеки желаещ да пуска колкото пари има възможност. Приятно съм изненадана, че все повече хора се включват в каузата, дори дистрибуторите, идващи да зареждат магазина, пускат стотинки в чашката. Средствата отиват не само за кафе на нуждаещи се, а и за хляб“, разказва Жана. Често на възрастни хора не им достигали пари за сметката и Жана ги добавяла от вече събраните в чашката, без да им казва за това. Не искам хората да се чувстват неудобно, че броят стотинките си за един хляб, затова им казвам, че има промоция и сумата е точна, споделя магазинерката. Инициативата е прекрасна, защото чрез нея даващия се чувства удовлетворен от стореното добро, а получаващите се чувства по-приобщен въпреки финансовите си затруднения, подчерта тя.

По-скептично настроените вероятно ще си помислят, че парите от инициативата може и да не достигнат до най-нуждаещите се, но не е така. Жана познава отлично всеки един от квартала и знае кой най-много има нужда от подкрепа в даден момент. Така парите в чашката отиват наистина за добра кауза, а не потъват напразно.