29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на общината арх. Анастас Карчев награди Доброволно формирование – Свиленград с отличието „Почетен знак на Свиленград” и грамота.

Церемонията се състоя по повод празника на града и 110 години от освобождението му. Доброволците са отличени за проявени смелост и гражданска доблест при овладяване на бедствия и аварии, за заслуги в защита на сигурността и безопасността на населението, за благото на общината и Република България. Наградата прие ръководителят на формированието Валери Чакъров, който благодари на общината за подкрепата, на пожарникарите, с които си помагат и работят в синхрон, на колегите си за ангажираността им.

„Вие, наши съграждани доброволци, поддържате традицията на доброволчеството и показвате как трябва сплотени да си помагаме при кризи”, обърна се към отличените кметът. Той сравни техния труд в полза на обществото с онези доброволци, които възстановяват Свиленград камък по камък след опожаряването му през 1913 г. Тогава с доброволен труд хората заедно изграждат наново домовете си и обществените сгради и възраждат града от пепелищата.

„Доброволно формирование – Свиленград е най-доброто в областта, то е винаги в готовност и без неговата помощ вече не можем да работим”, каза в приветствието си комисар Николай Вълчев – началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково.

Поздравителни адреси от ръководството на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и от д-р Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в България, връчиха главен инспектор Ралица Тодорова – началник-сектор „Доброволни формирования” към ГДПБЗНС и Стилиян Хараланов – член на управителния съвет на асоциацията.

Доброволно формирование – Свиленград е вписано през 2012 г. в Регистъра на доброволните формирования за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. Началото е поставено от 24 човека, а настоящите членове са 17. Те са включени в Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия. Екипът е окомплектован с необходимите материално-технически средства и специализирано лично оборудване.

През тези 10 години от създаването на Доброволното формирование са многобройни участията му в спасителни и аварийно-възстановителни работи при бедствия, пожари и други извънредни ситуации. Само за изминалия летен период свиленградските доброволци участват в погасяването на над десет пожара на територията на общината. Включват се и в гасенето на опасни пожари на територията на съседните общини Любимец, Харманли и Тополовград. Наскоро дадоха своя доброволен труд и за пострадалите от наводненията в карловското село Каравелово.