30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По стар български обичай се венчаха свиленградчанинът Богдан Чапкънов и търновлийката Илиана Куманова. Те си дадоха дума за вечна вярност на 10 септември. Младоженците, техните кумове Изабел и Мирослав Столарски и гостите на сватбата бяха облечени в народни носии.

„И двамата със съпруга ми сме възпитани в любов към традициите и българщината. Ето защо за никого от присъстващите на нашия ден не бе изненада, че тържеството бе издържано изцяло във фолклорен стил“, сподели пред stmost.info Илиана. По професия тя е магистър фармацевт, но любителски се занимава с фолклорно пеене. Богдан пък работи в сферата на международния транспорт, член е на Управителния съвет на СК ЦСКА кик-бокс и муай-тай, а от скоро се запалил по българските народни танци.

Илиана нито за миг не съжалила, че избрала народната носия пред официалната бяла рокля. „Украшението за главата съм си го правила сама. Носията ми е изработена от една шивачка в с. Паничери. Символ е на красотата на българката и нейния велик талант във везането и шиенето. Чапразите ми са сватбен подарък от съпруга ми, 100-годишни сребърни с филигран, купени от едно малко антикварно магазинче в Стария град в Пловдив. В миналото пафтите са символизирали плодородието и задомяването, като са били задължителен подарък от младоженеца към момата“, споделя с такова чувство на гордост Илиана, че няма как да не те завладее с родолюбието си.

Младите влюбени сключиха църковен брак в храм „Живоприемний източник“ в кв. Гебран. След ритуала всички присъстващи се насочиха към с. Мезек, където в една от къщите за гости поляха щастливото събитие. Украсата на мястото бе издържана изцяло във фолклорен стил, като за нея се бе погрижила сватбена агенция „ВиВа Декор“ – Виктор и Василена Алекови. Масите бяха аранжирани с ръчно бродирани карета, около тях бяха поставени менчета с билки, люти чушки, ароматни подправки, плитки с чесън и лук, глинени гърнета и още много други елементи, които върнаха българското у всеки един от гостите. Младоженците държаха да се спазят максимално повече традиции. Имаше танци на кумовете с кокошка, специално ушито момково знаме с кърпа, везана преди 80 години, с което се играха хората. 

От самото начало до края му тържеството премина под звуците на гайдарите от Калоферския оркестър. Сватбата бе огласена и от изпълненията на софийския хор за народни песни и танци „Славейче“ с диригент Светла Караджова, чийто член е булката. Вечерта завърши с невероятно светлинно и огнено шоу от „Артистика“ – Стара Загора.

Чапкънови определено успяха да съживят българския дух и традиция и да върнат надеждата, че докато има такива млади хора в България, тя никога няма да бъде заличена от картата на света! Прекрасно семейство, „Старият мост“ Ви пожелава търпение, щастие и много обич – другото е без значение, когато сте двама. И както се казва: „Тази година булка, догодина - люлка“!

Снимки: Димитър Бакърджиев

Текст: Диляна ЦВЕТКОВА