13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Фоторепортерът на вестник „Старият мост“ и американската агенция Getty Images Христо Русев бе поканен да вземе участие като гост-лектор по време на среща на шестте града в Европейския съюз (Миконос и Солун (Гърция), София и Пловдив (България), Банска Бистрица (Словакия) и Мадрид (Испания)), част от мрежата на автентичните градове – Authenticities.

Това бе първата среща на всички „автентични“ градове от създаването ѝ през 2020 г. Инициатор на събитието бе гръцката организация за индустриална собственост и службата за интелектуална собственост на ЕС, чийто посланик е Христо Русев.

Както „Старият мост“ писа преди време, свиленградчанинът е посланик на патентната служба от няколко години, като през 2018-а година бе избран сред 28–те най-креативни млади ума на европейския съюз. На срещата в Солун той бе с 5 от своите колеги. Нашенецът сподели своите виждания и съвети с представители на правителствата на различните държави участници във форума. Русев беше там, за да сподели мнението си за това как да се работи с младите, а и не само млади хора, с какви дейности да образоват тези хора, за да уважават първо собствения си труд, а след това - труда на другите. Също бе засегната темата за пиратството и кражбата на интелектулния визуален труд на артистите. Фоторепортерът сподели опит основно в сферата на журналистиката и визуалната среда в България и в чужбина. По-добре сътрудничи, отколкото да копираш, бе отправеното от Христо Русев послание по време на лекцията му.

След нея той имаше среща с директора на гръцките митници, отговарящ за контрола върху фалшифицираните стоки, които заливат пазара от трети страни в ЕС. Стоките-менте вредят на местните предприятия и са причина за загубата на много работни места в ЕС. Близо 1 от всеки 10 европейци (9%) заявяват, че са били подведени да закупят фалшификат. В държави като България този брой е дори по-висок (19%). Фалшификатите имат дял от 6.8% от вноса на ЕС на стойност 121 милиарда евро, а 1 от всеки 4 малко или средно предприятие в Европа заявява, че е било засегнато от нарушаване на правата на интелектуална собственост (напр. марки или патенти). Щетите, причинени в докладваните случаи, включват загуба на оборот, накърняване на репутацията и загуба на конкурентно предимство.