15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Най-необходими съвременни средства за борба с пожарите ще бъдат доставени и съхранявани в сградите на кметствата в свиленградските села Сладун и Маточина.

Възложител на поръчката е Сдружение „Асоциация Наука за природата“-София. Бъдещите противопожарни депа ще бъдат оборудвани с кофпомпи, пожарни шлангове, моторни триони, брадви, лопати, железни гребла и други технически средства. За локализиране на пожари от въздуха ще бъде използван квадрикоптер. Дронът ще бъде снабден с термална камера. За доброволците ще бъдат закупени радиостанции, електрически фенери, каски, ръкавици, гащеризони, ботуши.

Целта е предпазване от пожари в защитените зони, включени в европейската мрежа „Натура 2000“. Планирано е и обучение на 40 жители на населени места за правилата за ефективност и безопасност при гасенето на пожари. То ще бъде осъществено с участието на РСПБЗН-Свиленград. Пред участниците ще бъде направена и демонстрация на облитане с дрон.

Предвидените средства са около 140 хил. лв. Средствата са осигурени от европейска програма, насочена към опазване на природата и нейните обитатели. Всички мерки ще бъдат координирани с РСПБЗН.

СМ