25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нарастването на популацията се дължи и на грижите на EVN

Обезопасяването на мрежата на електроснабдителното предприятие EVN в Странджа и Сакар спомогна популацията на застрашения вид царски орел, известен още като кръстат орел, да достигне рекордните 41 двойки, съобщиха от дружеството. Шест от тях са в Свиленградската община, в района на с. Студена, откъдето всъщност тръгна популацията им.

По проект на EVN България и БДЗП „Живот за царския орел” са обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба.

По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) популацията на световно застрашения вид царския орел достигна рекордните за последните години 41 двойки. Положителните резултати се отчитат и вследствие на съвместния проект „Живот за царския орел” (Life for safe grid), който беше реализиран от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN) в партньорство с БДЗП в периода 2013 – 2018 г. Проектът беше съфинансиран от програма LIFE на Европейския комисия и цели да намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи. Към 2013 г. в страната  са били регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Странджа.

„Живот за царския орел” се реализира в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Свиленград, Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. „Електроразпределение Юг“ положи общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии. В допълнение бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба. Техническите мерки осигуряват от една страна по-голяма безопасност за птиците, а от друга – повишават сигурността на електрозахранването. 

С реализацията на проекта „Електроразпределение Юг“ стана първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE.