25
Съб, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Този сезон Националният исторически музей ще проведе редовни археологически проучвания на 12 обекта в страната. Сред тях е впечатляващата крепост Букелон до село Маточина, свидетел на не едно знаменателни за средновековната ни история събития.

И тази година тя ще бъде проучвана от екип с ръководител гл. асистент д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел „История на България през средните векове (VII-XVII в.)“ в Националния исторически музей/ НИМ/.

Финансирането ще се осъществи със средства, спечелени по проекти на Министерство на културата. Сумата, определена за Маточина, е 28 хил. лв.

Работата на всички обекти ще продължи до края на сезона-до месец октомври, уточняват от НИМ. Археолозите се надяват на нови и впечатляващи открития и находки, които да обогатят залите на музея и да разкрият тайните на българските земи през хилядолетията.

Междувременно д-р Мариела Инкова публикува статия за интересна находка от Букелон - оловен печат с изображение на Богородица Оранта използван в кореспонденцията, която водел първият императорски соколар. “Околностите на крепостта са били предпочитан ловен район не само за ромеите, но и за османски владетели. Печатът позволява да надникнем в миналото и да научим за съдбата на непознати личности“, пише известната археоложка в съавторство с византолога проф. Иван Йорданов.

Статията е поместена в най-новия брой на списание „Нумизматика, сфрагистика и епиграфика“, издание на Националния археологически институт с музей при БАН.

Златка Михайлова