21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средствата са за фондация „ Млади медици за България“, основана преди 1 година от свиленградчанина д-р Динко Младенов, собственик на пловдивската болница „Медикус Алфа, която чества 20 годишен юбилей

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се включи в благородната кауза

„Фондация „Америка за България“ одобри 100 000 лева дарение в подкрепа на каузата да останат млади медици в България“, обяви снощи изпълнителният директор Десислава Тальокова по време на юбилейното тържество по случай 1 година от основаването на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/ и 20 години от създаването на пловдивската болница „Медикус Алфа“.

Средствата са за фондация „Млади медици за България“, учредена от собственика на болницата д-р Динко Младенов. ФММБ вече подкрепя финансово 90 специалисти на възраст до 35 години, учещи и работещи медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, като ги мотивира да се развиват професионално в България. Имената на стипендиантите, както и условията за кандидатстване и дарителство могат да бъдат видени в сайта на ФММБ – www.mm4bg.com.

„Отправяме предизвикателство - на всеки дарен лев за „Млади медици за България“ Фондация „Америка за България“ ще прибави същата сума до достигане на 100 000 лева, така нашето дарение може да стане 200 000“, обърна се към над 300-та гости на юбилея Десислава Тальокова. Те отвърнаха на „хвърлената ръкавица“ като събраха над 43 хиляда лева. Така благородната кауза на д-р Динко Младенов само за една вечер успя да набере фонд от над 186 000 лева.

Фондация „Америка за България“ прави още един жест към стипендиантите на ФММБ. При желание от тяхна страна могат да бъдат включени в програмата на Фондацията и Токуда банк за кредитиране на студенти и млади професионалисти. Те могат да участват в нея като кандидатстват за заем, а Фондация „Америка за България“ покрива 20% от главницата по кредита за всяка 1 година, в която кредитополучателят остане и работи в страната. „Така за 5 години Фондацията ще изплати главницата“, обясни Десислава Тальокова. „Според мен дарителството е модерният български патриотизъм, то е не само човечност, но и споделена отговорност. Именно с такива средства в миналото са създадени едни от най-уважаваните институции в сферата на здравеопазването, образованието, на социалната дейност и др.“, припомни г-жа Тальокова. И добави, че фондация „Америка за България“ възражда тази традиция, давайки собствен пример.

„Д-р Младенов, давам си сметка, че администрацията, която представлявам сега, през повечето време не само не ти е помагала, но може и да ти е пречила“, обърна се към домакина служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Но това ще се промени, защото хората вече разбират, че здравеопазването не е социално подпомагане, не е административна дейност, която е някакъв разход на бюджета, а това е икономика и то икономиката на бъдещето. Най-важното за човечеството става качеството и продължителността на живота – за което се грижат здравните системи. Бъдещето на високите технологии е медицината. 20 години е зрялост, може да създадеш поколение, да изградиш верига от болници“, допълни министърът, който също подкрепи благородната кауза на ФММБ.

Вместо в изграждане на нови лечебни звена, д-р Младенов инвестира в нещо коренно различно - човешкия потенциал, чрез създадената от него фондация „Млади медици за България“._

„На 29 юни 1992 г., 9 години преди да открием „Медикус Алфа“, през първия ми работен ден като частен лекар бях изкушен със заплата от 12 хиляди щатски долара в един новозеландски остров“, обърна се към гостите и специално към младите лекари д-р Динко Младенов. „Аз избрах да взема кредит с висока лихва и да поведа битката. Беше много трудно, вълнуващо, с нищо не бих заменил тази емоция. Благодаря на всички, които са с мен и все още са с мен. Само работата в екип може да доведе до големи успехи. Времето на индивидуалиста отдавна е минало. Всеки добър специалист трябва да изгради своята школа – и да бъде ментор на младите медици, да ги задържи в България, да им даде възможност да се развиват“, сподели своето професионално верую д-р Младенов.

Специален поздравителен адрес за 20-годишния юбилей на „Медикус Алфа“ и 1 година от учредяването на фондация „Млади медици за България“ изпрати проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, ректор на Медицински университет – Пловдив. Наздравица за юбилея вдигнаха представители на бизнеса и здравеопазването в откритата част на динър-бар „Морадо“, благородната кауза подкрепи и „българският Франк Синатра“ Васил Петров.

Текст :Катя Стайкова

Снимки: Наташа Манева