14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По традиция храмовете в Свиленградската духовна околия бяха отворени на големия християнски празник Цветница. И в трите църкви в града бяха отслужени литургии, на миряните се раздаваха върбови клонки.

За разлика от предишни години напливът обаче не бе голям заради епидемичната обстановка. Впрочем лани ритуалът бе напълно забранен по време на коронавирусната пандемия. същите причини.

В църквата „Света Троица“ литургията бе отслужена от архиерейския наместник отец Константин Георгиев и новия свещеник отец Марко. В кв. Гебран в двора на храма „Живоприемний источник“ фолклорни състави от Читалище „Просвета“ изнесоха празничен концерт. Там богослужението води отец Георги.

Направи впечатление, че доста от миряните не носеха предпазни маски и не спазваха нужната дистанция помежду си.

Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите клончета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

Снимки: Клара Методиева