27
Пон, Юни
11 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в обект в землището на село Криво поле, община Хасково.

Инфекцията е установена във ферма за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт в София.Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол. Във фермата са били отглеждани близо 40 хил. птици, сигнал за заболяването е била повишената смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, което ще бъде извършено под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Европейски регламент.

Това е петото огнище на заболяването у нас от началото 2021 г. В Хасковска област последните случаи бяха през 2018 г.

Около заразената птицеферма са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Криво поле, Корен и Момино, и 10-километрова наблюдавана зона със 14 села: Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа, с. Славяново, с. Болярски извор, с. Малък извор, с. Голям извор и с. Долно Ботево.

Извършва се епизоотично проучване, което да установи причината за навлизане на заболяването в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве ако се спазват хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

СМ