Общество
Инструменти
Шрифт

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Хасково, спрямо турския гражданин А. К., който е обвинен в корупционно престъпление и трафик на археологически находки.

На 21.03.2021 г. А. К. предложил подкуп от 1 500 евро на митнически служител на ГКПП Капитан Андреево, за да не извърши задълженията си и се опитал да пренесе през граница 133 антични златни и сребърни монети, за което „Старият мост“ писа.

Апелативният съд прецени, че и без все още неизготвената експертиза на монетите по делото има събрани достатъчно доказателства за това, че А. К. е извършил деянията, в които е обвинен. Съдът не уважи представената от адвоката му декларация за предоставяне на жилище в България, където евентуално турският гражданин да отседне и да изчака съдебния процес. Магистратите приеха, че корупционното престъпление само по себе си е с изключително завишена обществена опасност, а подхвърлянето на монетите между шофьора и обвиняемия при митническата проверка, е индиция за опасност при по-лека мярка за неотклонение А. К. да извърши престъпление, както и да се опита да напусне страната.

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият, и съда, където бяха съдебният състав и защитникът.

Определението е окончателно.