13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Голям спад на дивите свине бе отчетен при извършената на 20-и март таксация на дивeча в Свиленградската община, съобщиха от местното ловно-рибарско дружество.

Преброени са 126 прасета - със 70 по-малко от миналата година. В сравнение с 2019 г. пък разликата е още по-голяма – близо 2,5 пъти. Особено „обезпрасени“ са мериите в сакарските села Сладун, Студена, Младиново, Щит и др., както и в Свиленград. Засечените екземпляри са предимно към Родопите - Мезек, Сива река, Вълче поле.

Според председателя на дружеството Петър Вангелов причината за спада е африканската чума по свинете, заради която е намаляла популацията им. Коварната болест засегна силно животните в ловните полета на Свиленградската община особено през месеците декември и януари. До края на ловния сезон за едър дивеч бяха регистрирани 20 положителни проби – най-много в Хасковска област след Тополовградската община.

При тазгодишната таксация са засечени малко повече сърни в сравнение с лани - 352 срещу 311 броя. Лек спад се наблюдава при елените – от 58 на 49 екземпляра. Представителите на тези видове обаче нямат постоянни местообитания тук, уточни Вангелов.

Значително повече са преброените зайци. Броят им е нараснал с 431 в сравнение с 2020 г., когато са били 1 514. Основната причина за това са извършените разселвания през последните години, като само през тази те са 120 броя.

Преброяването на хвъркатите е отчело спад на яребиците и увеличаване на кеклиците и фазаните. Яребиците са намалели от 2 889 екземпляра лани на 2 776 сега, а броят на кеклиците е нараснал от 346 на 414 и на фазаните - от 728 на 750. Тази година разселихме 200 бр. яребици и по 150 броя кеклици и фазани, допълни Петър Вангелов.

СМ