19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Докато ловджиите зареждат хранилките на дивеча през зимните месеци, природозащитници се погрижиха за подхранването на каракачански коне край свиленградското село Левка.

След падането на снега конете получиха зърно от стопаните си - организацията Зелени Балкани, животновъдите от района на селото и местното сдружение „Природен парк Сакар“. В тези студени, мразовити дни конете трудно достигат до храна заради дебелата снежна покривка. Те, естествено, с охота приеха подаръка ни и даже ни позволиха да се приближим да тях, разказват природозащитниците.

Каракачанските коне живеят цяла година навън, почти свободни, ограничени само от електропастири. Те са базирани тук, за да подпомагат опазването и увеличаването на броя на белошипите ветрушки. Като изпасват тревите и дребните храсти, конете „оголват“ ливадите и така белошипите ветрушки могат по-лесно да намират храна и да ловуват, обясняват експертите, ангажирани в проекта "Живот за белошипата ветрушка", който е финансиран от европейската програма LIFE.