29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет в Свиленград прие предложението на кмета арх. Анастас Карчев за преместване на автогарата. На провелото се на 27 януари заседание с подавляващо мнозинство от 14 гласа „За“ на съветниците от ГЕРБ срещу 4 „Против“ на местните депутати от БСП, за начална и крайна спирка на автобусите по маршрутните разписания от републиканската, областната и общинската транспортна схема бе определена автогарата при супермаркет „Жанет“ в покрайнините на града.

В изказването си Георги Илиев /БСП/ подчерта, че автогарата в центъра на града, открита през 1960 г., не трябва да се мести. „Това е традиция, която трябва да бъде запазена. Сегашната автогара е удобна за пътуващите от селата хора, близо е до институции, поликлиниката, аптеките. По-важното е качеството на автобусите, с които се превозват пътниците, а не автогарата“, посочи Илиев.

Георги Еленков от ГЕРБ пък контрира, че новата автогара отговаря на всички съвременни изисквания, за разлика от сегашната, която не е обновявана, а плацът й е в кръпки. Според него, няма да има промени на автобусните линии, за което се бил ангажирал превозвачът Бойдев.Новата автогара нямало да бъде в буквалния смисъл крайна и начална спирка, а междинна и автобусите щели да извозват пътниците до центъра на града.

„Целта е хем да се опази инфраструктурата, хем да се намалят пътните произшествия“, добави Еленков. Той посочи, че все по-малко хора пътуват с автобусите. За целия декември м. г. основният превозвач - фирма „Бойдеви“, е отчел около 600 пътници за София, Хасково и селата в нашата община. „Това са малки автобуси – микробуси. На ден по двама – трима, най много четирима, души от по-големите свиленградски села ползват тази услуга. Общината субсидира фирмата, извършваща автобусен транспорт, иначе няма кой да вози“, сподели Георги Еленков.

Той посочи още, че сегашната автогара вземала много висок наем - 4000 лв. месечно, а за новата превозвачът Бойдев щял да дава 1 000 лв.

После думата взе Стамо Димитров /БСП/. „Отнема се още едно удобство на хората от селата. Една след друга се отнемат придобивките на живеещите в малките населени места, след като се закриха училища, детски градини и прочее“ и те съвсем се обезлюдиха, каза той и репликира Еленков, че първо трябва да бъде приета нова транспортна схема. „Как да инвестира управителят на „Свиленград – Автотранспорт“ Атанас Христонев в автогарата, след като три години искат да му отнемат бизнеса, водят се дела и той не е сигурен как ще се развият нещата“, запита риторично Димитров.

„Действително не от три, а от 30 години не е инвестирано в автогарата – взе думата кметът арх. Анастас Карчев. - Освен това, е променен предметът на дейност на „Свиленград Автотранспорт“ и базата се отдава под наем за магазини - посочи той. - А обезлюдяването по селата е започнало много отдавна заради индустриализацията.“

„Така и не мирясаха в общината. Затова има съд – отново ще водя дело“, сподели пред „Старият мост“ инж. Анастас Христонев.

Както „Старият мост“ подробно писа, казусът коя да бъде автогарата в Свиленград – тази при „Жанет“ или старата, се разрази през миналия мандат, когато кмет бе инж. Георги Манолов. Тогава по негово предложение бяха продадени два общински терена за 635 000 лева до МБАЛ - Свиленград. Още в договора за покупко-продажба, подписан от Манолов, купувачът - „ЖАНЕТ СВИЛЕНГРАД“ ООД, се задължава да построи, освен хипермаркет, и автогара.

Допълнително изискване към инвеститора бе за срок от 25 години да не се променя предназначението на обектите, а при неизпълнение Общината дължи неустойки в размер на 100% от продажната цена на терените.

Пак по предложение на Манолов и с решение на ОбС новата автогара бе определена за начална и крайна спирка на всички междуселищни автобуси. Съдът обаче обяви това решение за незаконосъобразно. Собственикът на „Жанет“ и новата автогара Павлин Паришев пък предупреди, че ще търси от общината неустойки за неизпълнение на договора.

Че местният парламент ще вземе такова решение, бе ясно още преди заседанието, тъй като докладната записка на кмета за местене на автогарата бе подкрепена от постоянните комисии. Освен това, на предишната, извънредна сесия на ОбС, мнозинството отхвърли предложението на БСП казусът с преместването на автогарата да бъде решен чрез референдум. Доводите на управляващите бяха, че не е необходимо да се харчат толкова пари за допитването и че въпросът е поставен за публично обсъждане на официалния сайт на общината.

Подписки против преместването на автогарата пък бяха организирани в някои села в общината. 102-ма жители на с. Студена и 23 – на с. Димитровче, са се обявили поименно срещу дислоцирането. В Левка са се подписали около 40 души, но закъснели да внесат списъка в Общинската администрация и изпуснали срока.

Снимки:

1.Общинските съветници гласуват за преместване на автогарата

2. Новата автогара на Свиленград