19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На последното си за 2020 г. заседание днес Общинският съвет единодушно прие решение управителят на болницата и поликлиниката д-р Димитър Ермов да бъде обявен за почетен гражданин на Свиленград. Заради пандемичната обстановка засега не е ясно кога ще се състои официалната церемония по връчване на почетния знак. Възможно е това да стане на празника на града – 5 октомври 2021 г.

Д-р Ермов е удостоен с най-високото признание на местната общественост по инициатива на група граждани. В предложението им подробно е изложен приносът му и заслугите му за развитието на здравеопазването в община Свиленград и на общинската болница и превръщането й в една от най-успешно функциониращите в България.

В докладната записка на кмета арх. Карчев се изтъкват още и ангажираността на Димитър Ермов като общественик с активна гражданска позиция по различни значими обществено-политически, социални и културни теми. Посочва се ролята на нашия съгражданин като авторитетен обществен лидер, в чиято дейност е общественото благо и развитието на града и общината.

Вече почетният гражданин на Свиленград д-р Димитър Ермов е отдал 45 години от своя живот на хирургията, само на едно място – тук, в родния си град, където се е появил на бял свят на 25 януари 1949 г. Средното си образование е завършил в Гимназия „Д-р Петър Берон“. През 1975 г. завършва Медицинския университет в Пловдив. През 1983 г. специализира „Хирургия“, а през 1989 г. - „Детска хирургия“. През 2009 г. му е присъдена магистърска степен от първия випуск по специалността „Здравен мениджмънт“ от Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив.

Започва кариерата си като ординатор в Хирургичното отделение в общинската болница през 1975 г. От 1991 г. до 1999 г. е медицински управител на здравното заведение. Следващите години е лекар в МБАЛ- Свиленград и хирург в АИПСПМ. От 2005 г. и досега е управител на свиленградската болница. От 2012 г. ръководи СБАЛВБ – Тополовград, а от следващата – и тукашната поликлиника. През периода 2014 – 2016 г. е член на Комисията по здравеопазване в НЗОРБ и на Управителния съвет на Българското хирургично дружество.

Преди три години д-р Ермов е номиниран за „Лекар на годината“ от Хасковска област. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

СМ