06
Пон, Дек
15 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Турция въвежда изискване за представяне на негативен PCR Sars-CoV-2 тест за всички граждани, влизащи в страната.

Мярката влиза в сила от 28 декември 2020 г. за пристигащите със самолетните линии, а от 30 декември 2020 г. - и за преминаващите пред сухопътните граници, съобщават от Министерство на външните работи. Задължително е изследванията да бъдат направени в рамките на  72 часа преди влизането в Турция.

Пристигащите пътници без тест подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.

Обявените мерки не засягат транзитно преминаващите пътници през летищата, но важат за транзитно преминаващите граждани през сухопътните граници на страната.

Както е известно, от 1 декември Турция предприе по-строги мерки.

В делнични дни е въведен комендантски час от 21.00 ч. до 05.00 ч. на следващия ден, а през уикендите - пълна забрана за излизане извън домовете в събота и неделя с начален час 21.00 ч. в петък до 05.00 ч. в понеделник.

Хранителни магазини са отворени в събота и неделя от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки са затворени за посетители. Те ще предоставят услуги в рамките на 10.00-20.00 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.

Преустановена е работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове.

Забраната за тютюнопушенето на оживени места продължава да действа, както и задължението за носене на маски на открито и на закрито.

При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.