29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Провеждането на традиционния свиленградски панаир се отменя за тази година, съобщават от Общинската администрация. Като причина от ОбА посочват превенция поради пандемията от коронавирус и засилване на риска от разпространение на Covid-19 с настъпването на есенно-зимния сезон.

Възрастни хора споделиха пред „Старият мост“, че нямат спомен съборът досега да не се е състоял. Тази година той трябваше да се проведе за 101-ви пореден път. Ежегодно над 100 фирми от цялата страна проявяват интерес и идват в Свиленград в края на септември да опънат сергиите си в парк „Младежки“.

Впрочем, решението да се организира такъв събор се взема през далечната 1919 г. На 9 август по време на редовна сесия председателят на тричленната комисия на ОбС Мавроди Василев аргументирано докладва, че опожаряването на града по време на Балканската война довело до „парализиране“ на търговията. Той предлага за по-бързото икономическо развитие на града и околията и извличането на известна полза за общината да се установи в Свиленград четиридневен годишен панаир за покупко-продажба на едър и дребен добитък и на разни манифактурни и колониални стоки. Времето на провеждането му е трябвало да бъде съобразено с това кога се правят съборите в околните градове. Предложено е нашият да трае всеки път от 24 до 27 септември, като началото да е още през 1919 г. Тогавашните общински съветници единодушно приемат предложението.

СМ