15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Реколтата в Свиленградско е застрашена, алармират фермери. Земеделските производители са притеснени заради продължителното засушаване в района. Повече от два месеца не е имало валежи със стопанско значение, оплакаха се арендатори. Те са категорични, че дори на този етап вече може да се говори за понижаване на добива от всяка земеделска култура с около 30 % от очакваното.

Най-засегнати от продължителната суша са лозята и нивите със слънчоглед. Гроздето започнало да съхне още преди да е узряло. Салкъмите не могат да се налеят и зърната остават малки. Лозари очакват наполовина по-слаба реколта в сравнение с предишни по-благоприятни години. „В момента берем ранните десертни сортове. Не стига, че добивите са много по-ниски, а и интересът на купувачите не е голям. Заради слабия летен сезон по курортите търговците вземат в пъти по-малко грозде. Други години на ден сме карали по 4 тона за морските градове и София, а сега едва по тон – два“, споделят лозари. Те очакват положението с винените сортове да е още по-плачевно и откъм качество на реколтата, и откъм търговски интерес.

Тукашни земеделски производители очакват и слаби добиви от слънчоглед. От началото на август ситуацията се влошава не с дни, а с часове заради високите температури и прекомерното засушаване, подчертаха арендатори. Те обмислят жътвата да стартира по-рано от обичайното не защото питите са готови, а понеже са изсъхнали и изгорели.

Плачевна е ситуацията и с нивите с царевица. Тези насаждения са изключително чувствителни на суша, особено в съчетание с високи температури. На места жътва на царевица няма да има, защото няма образувани махалки.

Снимка: Интернет, Agri.bg

СМ