21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 6 години лишаване от свобода бе осъдена измамничка, завлякла местни земеделски производители с над 500 000 лева. Наказанието бе наложено от Районен съд – Свиленград, на заседание днес.

Съдийският състав, ръководен от Кремена Стамболиева, постанови 9 г. затвор – почти максималния по закон срок, за 49-годишната Лили Божинова от с. Узунджово. Присъдата обаче бе редуцирана с 1/3 - на 6 години, тъй като тя е направила признание на фактите, изложени в обвинителния акт и делото приключи по съкратената процедура.  Обвинението бе представено от прокурор Милена Славова. Служебен защитник на обвиняемата бе адв. Иван Иванов, а адв. Георги Еленков бе представител на пострадалите от действията й. В съдебната зала Божинова не само призна вината си, но и изрази съжаление за това, което е сторила. За да присъства на делото, тя бе докарана в Свиленград от Сливенския затвор, където е от октомври миналата година.

Потърпевшите от измамите на Божинова споделиха пред „Старият мост“, че са удовлетворени от размера на присъдата, но не знаят как ще им се върнат парите. Тя пък заявила на служебния си защитник, че иска да обжалва на по-горна инстанция, изразявайки несъгласие с размера на присъдата. Членът от Наказателния кодекс, по който бе съдена, предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Лили Божинова ще бъде откарана в затвора в Бургас, където ще й бъде повдигнато и друго обвинение за измама. Предстои и Районна прокуратура – Свиленград да внесе и нов обвинителен акт срещу нея за 13 000 лв.

Както „Старият мост“ пръв и подробно писа, от 7 декември 2015 г. до 4 декември 2017 г. ловката измамничка успяла да присвои от семейството на Д. Николова общо 506 914,60 лева чрез фиктивни сделки със земеделски земи. По делото е установено, че фермерите обработвали земя в района на община Свиленград. Обвиняемата се свързала с тях, представила им се за брокер на недвижими имоти и им казала, че познава собственици на земи в землището на с. Маточина, които живеят в друг град и искат да ги продадат. Съпрузите и обвиняемата се срещнали с тях, при което бил оформен договор за продажба. В горепосочения период, от пострадалите към сметки на Божинова били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка на обща стойност 506 914, 60 лева. Когато купувачите питали кога ще им предаде документите за купените земи, тя отлагала срещите им. В продължение на близо две години от последния превод обвиняемата обещавала, че ще финализират сделките и уточнят всичко помежду си, но това така и не се е случило, след което бил подаден сигнал в полицията.

СМ