Общество
Инструменти
Шрифт

Въпреки внесената в Общината от нас подписка да не се режат дърветата при ремонта на парк „Сухата река“, първото вече падна

В синхрон със случващото се из цяла България, и в Свиленград продължава безмилостното, нелогично и безсмислено изсичане и „обезглавяване“ (премахване на 80 - 90% от короната) на здрави, многогодишни дървета и заменянето им с млади, недоразвити фиданки.

Обликът на града се променя. От зелен град с липи, кестени, дъбове, останали ни наследство от нашите родители, баби и дядовци, Свиленград бавно, но сигурно остава без зеленина, която да ни даде сянка, да пречисти въздуха ни, да скрие грозните постройки, да ни зарадва с аромата на цъфнали дръвчета през пролетта.

Скоро всички ще усетим и температурната промяна. В Свиленград месеци наред е над 30 градуса. Все още си спомням като дете, по пътя за вкъщи, окъснели след съботния пазар, се радвахме на всяка сянка по пътя ни, която да ни предпази от жаркото обедно слънце. Какво ще си спомнят днешните деца?!

Дървета с добре развита корона охлаждат не само през деня, но и през нощта, защото блокират радиационното излъчване преди да е достигнало до асфалта и бетона. Без дървета, нагретият през деня асфалт излъчва топлина цяла нощ. Спомняте ли си страхотните дълги и прохладни нощи? Скоро ще са само в спомените ни, ако това безконтролно рязане не престане веднага.

Отстраняването на повече от 20% от живите клони на дърветата е много опасно за тях, отрезите над 5 см също. Резитбата при повечето дървета трябва да се извършва през периода на покой (късна есен, зимата или ранна пролет) - също често срещана грешка от страна на екипите, поддържащите зелените системи в градовете. Масовата практика – „обезглавяване“ на дървета, което стимулира образуване на множество млади леторасти, е изключително вредно и опасно. От една страна, животът на дървото се скъсява значително, от друга - през големите отрези могат да влязат много болести и патогени, от трета - се образуват множество млади леторасти, които не са добре прикрепени към стъблото и лесно се чупят.

Всички свиленградчани над 30-годишна възраст си спомнят ключови зелени местенца в града, които вече не изглеждат по същия начин: 30-годишните орехи на улица „Крайречна“; големите дървета около ПГССИ „Христо Ботев“, заменени с декоративни фиданки; заведението, чието име никой не знаеше, но всички го наричаха „Кайсията“; заграденото с храсти пространство в Сухата река.

В момента в Сухата река тече проект по озеленяване. Въпреки внесената в Общината подписка от граждани на Свиленград и въпреки обещанията, че дърветата там няма да се режат (освен евентуално сухи дървета), първото раззеленено, голямо дърво вече падна. Докога ще продължава безсмислената сеч и орязване? Свиленград заслужава да има стогодишни дървета.

Деница НИКОЛОВА