30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дванадесетокласникът от СУ „Д-р Петър Берон“ Християн Желязков е най-добре представилият се в Свиленград на матурите тази година. По биология е изкарал пълна шестици с максималните 100 точки, а по БЕЛ – 5,50. Ето какво сподели момчето малко след като излязоха резултатите от зрелостните изпити:

- Християне, ти си най-добре представилият се на матурите в Свиленград за тази година. На кого дължиш този успех?

- Голяма част от успеха си дължа на моите учители. Подготовката ми за матурите е започнала още в началото на 11 клас. През цялото това време, благодарение на многото напътствия и уроци, дадени от учителите ми, усвоих учебния материал. Както се казва, учениците са огледало на учителите. Резултатите от матурите ми отразяват както моите знания, така и професионализма на моите учители. Искам да изкажа най-искрената си благодарност и дълбока признателност към всичките ми учители за отличната ми подготовка, но най-голяма заслуга за това имат г-жа Росица Писюзева - преподавател по български език и литература, г-жа Севдалина Пейкова - преподавател по биология и здравно образование, г-жа Златка Станкова - преподавател по химия и опазване на околната среда, а и също така мой класен ръководител. И, разбира се, останалата част от успеха ми се дължи на моята самоподготовка.

- Имаш 5,50 по български език и 6,00 по биология. Как успя да съчетаеш двата предмета и да се представиш достойно?

- За мен това са едни от предметите, които харесвам най-много в училище. С биология се занимавам още от 8 клас. Това е предметът, който ми се удава най-много и усвоявам най-лесно. Това е моят предмет и моето бъдеще, затова резултатът от матурата не ме учудва много. Българин съм и по природа имам афинитет към всичко българско. Литературата ни е вселена от знаци, които трябва да умеем да четем. За матурата по БЕЛ разчитах на това, че обичам да чета, на нещата, обсъждани в часовете и на практическата работа под формата на тестове. Не бе лесно да ги съчетая, но не беше невъзможно.

- С какъв успех завърши училище? Имаш ли участия в състезания през тази година и как се представи и там?

- Средното си образование завършвам с отличен 5,92. Тази година участвах в състезателен изпит по български език и литература, организиран от Пловдивския университет - получих висока оценка. Участвах в олимпиадите по български език и литература, биология и химия. По български се класирах на областен кръг, а по химия имам най-висок резултат в моята възрастова група от всички участници в областта. Завършвам Средно училище „Д-р Петър Берон“ с много гордост и благодарност към всички личности, които оформят силата на това учебно заведение.

- Какво мислиш за образованието, което се дава в училище? Наложи ли се за подготовката си да ходиш и на частни уроци?

- Мисля, че образованието, което се дава в училище е на ниво, което ни превръща в първенци. Получаваме важна информация по различните учебни дисциплини. Профилираната подготовка съсредоточава работата ни върху предмети, с които ще продължим образованието си. Да, ходих на частни уроци, но не за подготовката ми по учебния материал, а за кандидатстудентските си изпити. В училище имаме много часове по профилираните предмети, но на мен сякаш не ми стигаха. Аз винаги съм искал да научавам все повече нови неща и да усвоявам повече знания в областта на химията и биологията. Това ме мотивира да ходя допълнително и на частни уроци. Получих отлични оценки на предварителните кандидатстудентски изпити.

- Къде ще продължиш образованието си? Към каква специалност си се насочил?

- Винаги съм искал да се занимавам с нещо, с което да помагам на хората. С годините разбрах, че професията, на която искам да отдам живота си, е лекар. Това не е само професия, това е съдба, това е благородство и доброта. Изпитите за тази специалност не са никак лесни и свободните места са много по-малко от кандидатстудентите. Това прави кандидатстването в медицински университет едно истинско предизвикателство. Много бих се радвал, ако продължа висшето си образование в МУ - Пловдив.

- Какво хоби имаш, т.е. посещаваш ли нещо извън училище?

- Хобита имам много, но те сега са малко в „почивка“. Тази година за мен е много важна, тъй като ми предстоят важни изпити. Поради тази причина съм съсредоточил цялото си внимание и време в учене. През свободното си време посещавам сбирките на Интеракт клуба. 

-Има много недоволни от резултатите на матурите. Смяташ ли, че изпитните работи се оценяват правилно?

- Реално оценките, които получих на матурата, са точно такива, каквито исках и съм много доволен. Но, от друга страна, съм смутен от оценяването на матурите. Според мен на места е липсвала коректност. При някои мои съученици са отнемани точки, а при други не - за еднакви отговори (не става въпрос за преписване, а за знание). При верен отговор на задача липсваха точки. Но… в крайна сметка това е единен изпит и той показва степента на подготвеност на всеки зрелостник. Надявам се всеки да сбъдне мечтите си, да постигне целите си и да бъде щастлив.

Интервюто взе: Лиляна ЯНКОВА