Общество
Инструменти
Шрифт

Бони Бонев има над 50 наградени снимки в конкурсите на асоциацията

Фотографът Бони Бонев, който е роден в Свиленград, е в ТОП 100 на най-голямата световна организация за сватбена фотожурналистика WPJA, научи „Старият мост“. Агенцията е базирана в САЩ. В нея членуват хиляди фотографи от цял свят, като в момента нашенецът е сред 30-те най-добри в Европа.

Всяка година те публикуват снимки с уловени моменти в 20 етапа. Накрая според броя събрани точки се определя класация на ТОП 100 фотографи в света. Зад гърба си Бони Бонев има над 50 наградени снимки в конкурсите на асоциацията, заснети в България и Европа, както и 5 световни годишни титли – три пъти в ТОП 25 и два пъти в ТОП 100.

Наскоро снимка на Бонев от сватбата на свиленградчанката Стела Стойчева и пловдивчанина Кольо Диманов влезе в 8-ия годишен етап на WPJA. Сватбата бе на 29 юни 2019 г. в шато „Катаржина Естейт“ и ресторант „Моста“. Зад влюбените младоженци и тяхната сватбена торта се вижда емблематичният за Свиленград мост над река Марица.

Сватбената фотожурналистика разчита на уловените моменти и натурални емоции много повече, отколкото на нагласените пози и клишета, сподели пред „Старият мост“ Бони Бонев. По думите му такъв тип фотография търсят интелигентните хора в Европа и света.

„В съвременния свят техниката е достъпна и всеки може да направи сравнително лесно технически качествена снимка за спомен. Истинският фотограф на вашата сватба обаче, трябва да бъде разказвач от първо лице и психолог. Той трябва да улови духа на събитието, да създаде няколко сюжетни линии, да използва лирически отклонения, да търси различната гледна точка, интересната светлина, решаващия момент... и накрая да обедини всичко това в неповторим разказ, който винаги ще ви връща като машина на времето във Вашия ден. Това е невъзможно без богата обща култура, познания в областта на визуалните изкуства, музиката, киното и литературата. Фотографиите трябва да докосват, да предизвикват емоции и да не ви оставят безразлични, дори когато не познавате заснетите хора“, заяви още Бонев.

Впрочем, той е фотограф с над 20-годишен опит и е един от пионерите на съвременната сватбена фотография в България. Автор е на първата изложба за сватбена фотография в страната ни - „София в бяло“, както и първата изложба за австрийска сватбена фотография „Австрийските сватби – традиционни и модерни“. Експозицията бе представена с подкрепата на австрийското посолство и Столична община през 2018 г. в София и открита от австрийския посланик.

Бони Бонев е роден в Свиленград през 1970 г., но до 14-ата си година е живял предимно в Любимец. Баща му е оттам, а майка му от Свиленград. Летните ваканции изкарвал почти изцяло при баба си и дядо си в Свиленград. Tова били едни от най-хубавите му години - безгрижни и пълни с много слънце и игри на футбол и фунийки... Родителите му се местят в София през 1985-а година и оттогава досега живее в столицата.

Диляна ЦВЕТКОВА