Общество
Инструменти
Шрифт

Тони Генов е на 23 години от Свиленград, но живее в Дания от 2014 г. Видео продуцент е и до скоро притежаваше собствена компания, работейки с големи фирми в Дания и пътувайки из цяла Европа да прави клипове. В момента има собствен канал в YouTube и новото му видео, публикувано там, пожъна огромен международен успех. Разказаха за него в американско предаване, споделиха го от UNILAD - страница със 43 милиона харесвания. Освен това по медии в цяла Европа излязоха много статии. Можете да намерите канала на Тони на youtube.com/tonivgenov. Ето какво сподели свиленградчанинът в интервю за читателите на в. „Старият мост“:

- Тони, разкажи малко повече за себе си, какво те свързва със Свиленград?

- Роден съм в Свиленград и живях там, докато завърших гимназия. През 2014 г. се преместих в Дания, където се занимавам с видео продукция.

- Защо реши да заминеш за Дания?

- Реших да замина съвсем спонтанно след като приятел ми спомена за университетите в чужбина. Дори не знаех английски толкова добре, затова в месеците преди да кандидатствам трябваше да се запиша на уроци. Приеха ме да следвам Маркетинг, но след като завърших първата фаза на обучението, прекъснах, за да се фокусирам върху правенето на видеа.

- Кое те насочи да създадеш фирма за видео продукция? Трудно ли се прави собствен бизнес в чужда държава?

- Винаги съм имал интерес към видео продукцията. Още в Свиленград приятелите ми помагаха да снимам видеа, но се надявам никой да не ги помни (смее се). След като се преместих в Дания, си купих камера втора употреба и започнах да уча как се работи с нея. В началото правих видеа безплатно, но в последствие започнах да работя с все по-големи фирми и проектите започнаха да придобиват все по-голям мащаб. Не смятам, че е чак толкова трудно да се прави бизнес в чужбина. Най-голямото предизвикателство за мен беше административната част и счетоводството, но всичко се научава.

- Едно от видеата ти пожъна голям успех в канала за видео споделяне YouTube, като достигна до 10 млн. души из цял свят. Разкажи малко повече за самия клип и какво според теб предизвика този интерес?

- В началото на тази година реших да се фокусирам над лични проекти за канала ми в YouTube. Основната цел на видеата ми е да забавляват хората и да им показват нещо интересно. Независимо дали ще пътувам до някоя екзотична дестинация или ще стана рапър и направя песен - никога не се знае какво следва. Едно от видеата предизвика голям интерес, когато продуценти от ТВ предаване в САЩ се свързаха с мен, за да го покажат в ефир. След това медиите от цял свят започнаха да го споделят. За видеото си партнирах с музеи в Дания, които ме предизвикаха да прекарам 24 часа, живеейки в Желязната епоха. Смятам, че предизвика такъв интерес, защото е нещо, което хората не бяха виждали досега. Показа им интересна перспектива над времената, в които живеем.

- На повечето емигранти в началото им е изключително трудно в чуждата държава. През какви перипетии премина ти?

- Честно казано нямам представа как успях да се ориентирам в началото. Отидох абсолютно неподготвен. Дори не знаех адреса на мястото, в което трябваше да отседна, докато си намеря квартира и се загубих още след като излязох от летището. Трудната част е винаги началото, когато си поставен в среда, в която не познаваш абсолютно никого и всичко е непознато. Не е за всеки. През годините са били много хората, които се прибраха обратно само след няколко месеца престой в чужбина. Но веднъж успееш ли да се адаптираш в новата обстановка, започваш да създаваш контакти и да намираш нови възможности.

- От 5 години си в Дания. Смяташ ли някога да се върнеш в Свиленград, в България?

- Свиленград е много хубав град и всяка година се стремя да се прибера за празниците или през лятото, но е твърде малък град за мен. Преди да се преместя да живея в Копенхаген бях в друг голям град в Дания, но след като прекарах няколко години там и той започна да ми се струва твърде малък. Чувствам се най-комфортно в по-големи градове заради възможностите, които идват с тях. А колкото до това дали ще се върна един ден в България, за момента нямам планове да се връщам, но никога не се знае.

- Българите зад граница много често сравняват тук и там. Как виждаш ти тук и там в такива аспекти като манталитет, култура, ценностни и морални норми, стандарт на живот, традиции? Кои са най-фрапиращите разлики?

- Много държа да кажа, че Дания, както и всяка друга държава, която съм посещавал, не е перфектна. Но едно от нещата, които най ми харесва е, че всеки си гледа работата. Никой не се бърка на никого. Хората са отзивчиви и винаги се стремят да ти помогнат. А най-фрапиращата разлика, която ми направи впечатление в началото, е точността. Ако в разписанието пише 13:28 ч., то автобусът ще пристигне точно в 13:28 ч. Бързо научих, че никога не трябва да си закъснял за каквото и да е.

- Какво най-много ти липсва от България?

- Киселото мляко. Всеки път като се прибера в България първото нещо, което правя, е да си взема кисело мляко. В Дания всеки чужденец, когото срещна, задължително чува за легендарното българско кисело мляко.

- Какво ти даде новата родина и какво ти отне, променил ли си се и в какъв смисъл?

- Определено ми разшири светогледа. Постоянно се движа с хора от цял свят и научавам най- различни неща за тяхната култура. Научи ме да гледам на нещата без предразсъдъци и че всичко може да се постигне, ако вложиш нужните усилия. А какво ми отне? Киселото мляко.

- Какви са бъдещите ти планове, за какво мечтаеш и към какво се стремиш?

- Планирам да се фокусирам все повече и повече върху проектите ми за YouTube. Това лято например ще снимам туристически видеа из цяла България, с които се надявам да покажа най-добрите качества на страната. Освен туристическите ми видеа, в момента работя над няколко различни проекта, за които съм много развълнуван, но всичко с времето си. А в дългосрочен план целта ми е да продуцирам все по-висококачествени видеа, които да достигат аудитория в целия свят.

- Кои туристически обекти в България си избрал да покажеш на света?

- За видеото ще прекарам 2 седмици на пътешествие из цяла България. Избрах 25 дестинации, които смятам, че са най-красивите и интересни места в родината. Искам да покажа комбинация от култура, история и природа. Ще включа кадри от Седемте рилски езера, Балчик, Бегликташ, Белоградчишките скали, Ягодинската пещера, Етъра, Дяволското гърло и др. Ще има снимки и от някои наши морски курорти. Видеото е по мое усмотрение. Имаше разговори с няколко компании за спонсориране, но реших да го направя сам, за да имам пълен контрол над крайния продукт. Понякога, когато те спонсорират компании, изискват много неща и могат да променят видеото. Понеже този проект е специален за мен, искам да го направя правилно или както аз преценя, че е правилно.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА