13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

14 медала и 3 купи завоюваха ученици от ОУ „Иван Вазов“ на финалния кръг на националното състезание „Моята родина“. Надпреварата се проведе в Стара Загора на 20 и 21 април. Децата трябваше да решат тест с 20 въпроса. Два от въпросите бяха подготвени от доц. Светла Атанасова - главен уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново, като бяха свързани с Учредителното събрание 1879 г. и 140 години от приемането на Търновската конституция.

От ОУ „Иван Вазов“ в надпреварата се включиха 16 ученици, които се представиха отлично. Златни медали завоюваха Димитър Пачов (1 клас), Мирослав Тодоров (3 кл.), Таня Демирева (4 кл.), петокласниците Владимир Влайков и Господин Дичев. Носители на сребърни медали са третокласниците Красимира Кръстева и Неда Славова, както и Патриция Димитрова и Яница Янчева от пети клас. С бронзови медали се окичиха: Едита Жусуфи (2 кл.), Едмонд Жусуфи (2 кл.), Весела Коларова (3 кл.), Велик Димитров (3 кл.) и Анета Марашева (5 кл.). С грамота за четвърто място в състезанието бяха наградени Галина Керезова (4 кл.) и Полина Янчева (5 клас).

Носители на купи са Димитър Пачов за първо място, Господин Дичев за второ и Таня Демирева за трето. Класирането за купите става по следния начин: сборът от точките от двата дистанционни кръга и утроения резултат от финала, при равен брой точки се взема предвид сбора от времената. И тримата носители на купи от ОУ „Иван Вазов“ са с максимален брой точки в трите кръга. Класирането им е според времето.

Състезанието не беше леко, сподели координаторът на надпреварата за Свиленград Мария Михайлова. Учениците освен да докажат своите знания, трябваше и да научат много допълнителни неща, които не се изучават по програмата за съответния клас. Петокласниците пък изобщо не изучават тази година история на България. Тези успехи се дължат на упорит допълнителен труд на учениците и техните учители Огняна Цветкова, Мария Михайлова, Веселина Чавдарова, Златина Крушева, Желязко Чапкънов, Сийка Проданова и Мария Савова.

„Искам да поздравя още веднъж всички участници и техните учители за отличното представяне. Да благодаря на Катя Димитрова, която вече не е в училище, но прие да помага на петокласниците в подготовката за състезанието през годината и за финала. Благодаря на ръководството на училището за осигурения транспорт. Огромни благодарности и на всички родители, защото без тяхната подкрепа нищо от това нямаше да се случи“, заяви Мария Михайлова пред „Старият мост“.

Диляна ЦВЕТКОВА