23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около двайсетина родители протестираха днес в Свиленград. Първоначално се събраха пред пощата, като пеш преминаха по центъра до сградата на ОбА-Свиленград.

Недоволството им е свързано с Националната стратегия за детето 2019 - 2030. Въпреки че приемането на Стратегията е замразено до края на май, в различни краища на България днес се организираха протести.

Според протестиращите новата Стратегия дава прекомерна власт на държавата над децата, улеснява се изземването им от семействата им, давайки възможност за неправомерно отнемане. Стратегията създавала възможност за лишаване на детето от семейството му, включително поради материални съображения. Протестиращите изказаха опасение, че документът дава повече права на НПО-та, социални служби и административни чиновници, отколкото на родителите спрямо децата им.

От съобщение, публикувано на сайта й Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика и ДАЗД става ясно, че до края на май се приемат предложения от страна на граждани, свързани със Стратегията. „Всички заинтересовани лица и организации могат да изпращат своите конкретни конструктивни предложения на следния е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.“, гласи съобщението.

СМ