25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленград е външна граница на ЕС и това прави отговорността на жителите му още по-голяма за европейските избори, заяви на среща със симпатизанти тук зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов. Визитата му в пограничната община бе на 18 април. Цветанов бе придружаван от областния координатор на ГЕРБ Делян Добрев. Двамата бяха посрещнати от зам.-кметът на Свиленград Мария Костадинова и депутатите Евгения Ангелова и д-р Георги Станков.

„Благодарение на отличната работа на МВР и приятелския диалог, който правителството има с Турция, днес отчитаме нулев миграционен натиск по границата. Неслучайно един от основните приоритети на ГЕРБ, залегнал и в предизборната платформа на партията, е именно контрол и запазване на нулевите стойности на миграционния натиск“, заяви още Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ акцентира още върху ползите от доброто партньорство между централната и местната власт в България. „Свиленград е пример за работеща община. Качествените проекти и предложения, които Общината изготвя, провокират българското правителство да оказва подкрепа. През август 2018 г. с постановление на Министерски съвет по бюджета на Община Свиленград са преведени 1 000 000 лв. за реализиране на проект „Пътна връзка на АМ „Марица“ с индустриална зона, гр. Свиленград“. Няколко месеца по-късно, през декември, община Свиленград получи от правителството 1 701 185 лева за реконструкция на улична мрежа в града“, обяви Цветанов.

Той припомни колко важни са европейските избори и отбеляза, че противно на някои твърдения – работата на евродепутатите пряко се отразява върху начина на живот на хората. „Аз не искам България да се връща към времената на Орешарски, когато европейските средства към страната ни бяха блокирани. Затова дори на 26 май да не избираме преките си управници – трябва да гласуваме, ако искаме националните интереси на България да бъдат отстоявани активно и успешно на европейско ниво“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов наблегна и върху основния приоритет на правителството на Бойко Борисов – образованието. Той съобщи, че МОН полага усилия да направи така, че родителите да играят по-сериозна роля в образователния процес на децата им, за да може по-ефективно да се противодействия на тревожните тенденции като агресията сред учениците.

Родителска организация от Свиленград използва посещението на Цветанов, за да му връчи своите предложения за промени в Националната стратегия за детето. Родителите споделиха, че са се обърнали към Цветан Цветанов заради неговото отношение към децата и образованието.

В рамките на срещата зам.-председателят на ГЕРБ връчи на зам.-кмета Костадинова подарък за Георги Манолов, кмет на Свиленград, който на 18 април празнува своя рожден ден. Подаръкът бе символичен – пейзаж на р. Марица. „Пожелавам ви никога повече да не преживявате ужаса на наводненията през 2012 г. Спомням си много добре каква беше ситуацията тогава и виждам колко много превантивни мерки са взети сега от кмета и екипа му“, сподели той.

На свой ред Мария Костадинова изказа благодарност към правителството и към Цветанов, който през 2012 г. беше неотлъчно до хората по време на бедствието. „Веднага след това бе подпомогнат проекта на Общината за укрепване и почистване на брега на Марица. Оттогава до днес няма нито един инцидент“, изтъкна Костадинова.