14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

146 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в Свиленград днес. Както обикновено, на панихидата присъстваха предимно ученици и служители на Общинската администрация. Да почетат паметта на Апостола дойдоха още народният представител от БСП Никола Динков и рокерите от свиленградския мотоклуб „Южни братя“.

Пред паметника на Левски за живота и делото на Дякона разказа уредникът в музея Стефан Димитров. Архиерейският наместник отец Константин, отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“ отслужиха заупокойна молитва. Ученици от клуб „Художествено слово“ към ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Веска Каймакова рецитираха стихотворения, посветени на Апостола.

След това от името на Общински съвет, ОбА, политически парти, училища и няколко организации бяха положени цветя и венци. На паметната плоча на къщата, в която през 1871 г. Дяконът запалва в сърцата и умовете на най-будните свиленградчани революционния плам за свобода, също бяха поднесени цветя.

 

И в Любимец се преклониха пред паметта на Васил Левски. Деца от местните училища и градина, общински съветници, административни служители, представители на политически и обществени организации и граждани поднесоха цветя пред паметната плоча в центъра на града.

СМ