20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Празникът ще бъде излъчен по словашка телевизия

Голям купон се завихри в свиленградското село Димитровче по повод Трифон Зарезан. Около 220 души се събраха в залата на селото, за да почетат празника на 16 февруари. Сред официалните гости бяха депутатът от БСП Никола Динков, мениджърът на винарска изба „Видинска гъмза“ Петко Миков, кметът на Димитровче Атанас Стефанов и др. Поздравителен адрес бе изпратен от президента Румен Радев, който бе поканен, но поради други ангажименти не успя да дойде. Градусът на настроението вдигнаха известните местни певци Надя Казакова и Милко Калайджиев, както и оркестър „Димитровче“.

Тържеството започна на лозовите масиви край Димитровче, където отец Георги от църквата „Живиприемний източник“ в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“ отслужиха водосвет за берекет. Заедно с бея на лозето Костадин Стефанов зарязаха и поляха с вино за плодородна година. Кръшните български хора започнаха още на баира. След това под съпровода на оркестъра групата се отправи към залата на Димитровче, където започна веселата част.

Богата програма съпътства тържеството. Гостите бяха поздравени с изпълнения на малките певици Виктория Танева и Никол Узунова с ръководител Виолета Карапеева, както и на танцьорите от „Веселяци“ с ръководител Петя Стефанова.

Празникът не се размина и без традиционния конкурс за домашно вино. Победителите бяха излъчени чрез сляпа дегустация – всяка от пробите имаше номер, но сомелиерът Петко Миков не знаеше имената на производителите. Четири вина участваха в категория розе, като на първо и второ място бяха избрани тези на Георги Вълчев. Пробите при червените еликсири бяха 10. Тук пак първо и второ място спечели Георги Вълчев. Той сподели пред „Старият мост“, че тайната на хубавото вино се крие в любовта, която влагаш при направата му и при отглеждането на лозята.

Гвоздеят на програмата бе избирането на нов цар на лозята. Десетина мераклии се събраха край миналогодишня бей Костадин Стефанов, чиято съпруга бе направила питка с пара. Традицията повелява, на когото се падне монетата той да е новия цар. Стотинката в парчето си намери Георги Вълчев. На него се възлага задачата догодина да организира празника Трифон Зарезан в Димитровче.

Тържеството продължи до късните часове на деня с кръшни български хора и много веселие.

Целият празник бе заснет от Асен Найденов. Видеото ще бъде излъчено по словашка кабелна телевизия в Кошице, където живеят много българи. Заслуга за това има Стефан Пейчев от Димитровче, който е председател на българското дружество там.

Впрочем, близо 2 хил. дка са лозовите масиви на селото. Според производители в последните години Димитровче се превърнало в дестинация номер едно за качествено грозде в България. По думите им в този район условията били отлични – над 300 слънчеви дни в годината, висока слънчева радиация, над 3 месеца без дъжд, което създавало предпоставка за висока захарност на гроздето и направата на силно и хубаво вино. През 2017 г. бе открита и първата винарна в селото, собственост на Костадин Стефанов. Очаква се скоро да отворят врати и още няколко.

Диляна ЦВЕТКОВА