28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Книгата на талантливия свиленградчанин „Последният (вечен) мим“ влиза в президентската библиотека

Специална покана от една от водещите телевизии в Малта да направи филм за него и работата му в рамките на тази година получи фото репортерът на в. „Старият мост“ Христо Русев.

Фото книгата на Христо Русев „Последният(вечен) мим“ бе поискана от Heritage of Malta, Държавната агенция, отговаряща за музеи, съхранение и запазване на културното наследство. Албумът бе връчен в сградата на Президента на Малта или по-известна като Гранд Мастър Палас (Grand Masters Palace). По първоначална информация, той ще бъде съхраняван в най-големия офис на Heritage of Malta, или президентската библиотека в Гранд Мастърс Палас, под ордена на Свети Йоан или по-известен като Малтийски орден.

Фотожурналистът на „Старият мост“ бе в Малта по специална покана от галерия Алдабра в Smart City, Калкара, да представи своята първа фото книга на тема „Последният(вечен) мим“ като специален гост на първата по роди си фото изложба от снимки, която успява да събере 10-те най-добри фотографи на Малта. Сред имената на участниците се отличават тези на Доменик Акуилиня, официален фотограф на UEFA за Малта, Дарим Замит – Лупи, щатен фотограф на Ройтерс, като гост на събитието, и фотографът на Асошиейтед Прес, Рене Росиньон, дългогодишен военен фотограф. „Изненадата на вечерта беше участието на Паул Хабер, скулптор, посветил последните няколко години от творчеството си на керамика с изложба в Лувъра в Париж. Една малка част бе и на изложбата „Ten Beyond” – „10-те отвъд”, където аз бях специален гост“ - сподели нашето момче.

Христо – младши бе поканен от директора на института по професионална фотография на Малта, Кевин Каша, да сподели от своя опит. В момента пред талантливия нашенец предстои и първото представяне на родна земя. Фото изложбата и презентацията на книгата „Последният (вечен)мим“ ще бъде на 5 март в Морското казино във Варна от 18:30 ч. като част от Месец на франкофонията със съдействието на Френския културен институт и младежка фондация Аморфа.Книгата „Последният(вечен) мим“ е изцяло решена в черно-бели тонове и прави впечатление със своя артистизъм, изисканост и находчивост, като текстът е преведен на английски и на френски език. В продължение на 4 години един от най-често отличаваните млади фотожурналисти в България търси истината за професията и призванието да бъдеш мим. Русев е пленен от този древен похват за изразяване, който можем да открием във всички перформативни изкуства, но който все по-рядко можем да наблюдаваме в неговата чиста форма. Дори в културната столица на света – Париж, посветилите се на пантомимата актьори срещат безброй трудности, особено след смъртта на легендарния Марсел Марсо. На своите 100 страници фото книгата на Христо Русев проследява в 77 снимки живота на и извън сцената на свиленградчанина Герасим Дишлиев – един от най-близките ученици на Марсо и негов педагогически асистент. Това обаче не е книга за Герасим Дишлиев, заявява авторът. „В книгата Герасим е олицетворение на много актьори, избрали пантомимата за свой път.

Въпреки че съм запечатал във фотографиите си Геро, от книгата ни гледа не човекът Герасим Дишлиев, а събирателният образ на Мима, който в тъжни моменти смята, че е последният от вида си, но в щастливите знае, че пантомимата е вечно изкуство.“

СМ