25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министърът на земеделието Румен Порожанов и областният управител на Хасково Станислав Дечев участваха в празничната церемония по зарязване на лозите в масивите на „Катаржина Естейт“ край Свиленград днес.

Гости на церемонията бяха още кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов, заместник кметът на Свиленград Мария Костадинова, инж. Красимир Коев – изп. директор на Агенцията по лозата и виното, предприемачи и винопроизводители от целия регион.

По стара българска традиция до лозовия масив гостите отидоха с песни и танци, а там за здраве и плодородие отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран отслужи водосвет.

„Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор“, каза министър Порожанов след ритуалното зарязване на лозята. Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период. Тя е с бюджет 133 810 000 евро или 26-27 млн. евро за всяка година. „По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, каза още министърът.

Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен основно за пазарите в ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

„Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро-винарски сектор, който е подпомаган от държавата. От 266 регистрирани винопроизводители у нас 72 са чуждите инвеститори. Тази година не би следвало да имаме проблеми с реколтата“, изрази надежда Порожанов.

След ритуалното зарязване празникът продължи с тържествен обяд. За доброто настроение на около 150-те гости се погрижиха танцьорите от ансамбъл „Българе“.

СМ