05
Пон, Дек
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С. Йерусалимово в община Любимец се слави с най-много хаджии на глава от населението в региона. Всъщност и самото име на селото не е случайно, то е свързано с Божи гроб.

Някога след разпространението на християнството по нашите земи двама наши съселяни с имена Добри и Марин продават имотите си и се преселват в град Йерусалим. След години единият от братята умира и другият предлага на родата си да се завърнат в България. Продали са всичко, закупили са църковна утвар и се завърнали в родината си. Идвайки тук, те построили три къщи в местността „Ортаборун“ край река Марица. Така поставят началото на село Йерусалимово, което впоследствие се мести още два пъти през османското робство.

Имало ли е нови посетители на Божи гроб нямаме сведения, но идвайки тук на турците им е направило голямо впечатление, че в това малко село има много хаджии. Затова го нарекли Хаджикьой /хаджийско село/. Известно е, че в края на 19 в. И началото на 20-и са ходили на хаджилък още двама наши съселяни – хаджи Митьо Колев и хаджи Жельо Тенев. Интересен е такъв факт за х. Митьо Колев, който заръчал на сина си да остави 40 мъжки агнета за курбан, в случай че се завърнат успешно от хаджилъка. След около 40 дни път по суша и море се прибират в родното село и курбанът е осъществен с угощение на цялото население. Освен това заръчал, щом умре, да го погребат с бели дрехи. Платът бил изтъкан, но когато починал дрехите не били ушити, което наложило забавяне на погребението.

На 9 декември 2014 г. по покана на Българо-арабския културен център и Центъра за близкоизточни изследвания в София в нашето любимецко село гостува Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия. На поканата му и пожеланието му да продължи в днешно време традицията за поклонението в Светите места, четирима жители на селото откликнаха и станаха най-новите хаджии. Това са х. Добри Димитров, х. Живка Колева, х. Георги Колев и х. Иван Димитров. Новите хаджии донесоха от Светите места и дариха на храма Свети Св. М. Димитър иконата „Разпятие“, която да напомня за връзката ни с Йерусалим.

Димо ЖЕЛЯЗКОВ