14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 300 медала от международни конкурси е завоювала „Катаржина Естейт“ досега. Пуснахме първата серия биовина

Братята близнаци Иван и Свилен Кисьови са родени в Свиленград през 1983 г. Завършват средното си образование в СУ „Д-р Петър Берон“, а висше – в Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Технология на виното и пивото“. Първото им работно място е „Катаржина Естейт“, където работят от 2006 г. до днес. От 2011 г. са производствени директори във фирмата. Създатели на едни от най-емблематичните и награждавани български вина, които изграждат и поддържат имиджа на съвременното българско винопроизводство. Семейни, с по едно дете.

- Наскоро на международното изложение в Китай „Катаржина естейт“ отново получи високо признание. Вина на избата бяха отличени с шест медала, от които 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. Впрочем, от всички международни конкурси и изложения Винарната се е завръщала с високи отличия. Каква е тайната, както се казва в една телевизионна реклама?

Свилен: От 2008 г. „Катаржина“ участва в най-престижните международни изложения и конкурси. Много важен за избата е този в Китай, тъй като заради огромния си пазар това е една изключително атрактивна държава за реализация на продукцията ни. От гледна точка на международната тежест едни от най-престижните конкурси са: „Декантер“ в Англия, „Мундус вини“ в Германия, „Сира дьо монд“ във Франция, на които вина на избата са били оценявани с най-големите отличия. Завоюваните награди са много - над 300 медала. Виното на „Катаржина Естейт“ - „Katarzyna Reserve“, е първото в България, оценено с над 90 точки от Робърт Паркър – световния винен гуру, чиито оценки са най-значими. Имаме три вина, оценени с 91 точки от Робърт Паркър, което за „Катаржина“ и като цяло за България е огромен успех. Тайна на успеха няма. При международните конкурси дегустациите са слепи. По този начин малко или много отпада чисто субективният фактор за произхода на виното и марката. Действаме на принципа: „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще“. Целта ни е да изведем целия потенциал на гроздето. Без да копираме и да правим огромни вмешателства във винопроизводството. Това е главната идея на избата от самото й създаване. Гроздето показва какво да бъде виното, а не обратното.

- В момента колко вида бели и червени вина се произвеждат в избата и с кои от тях най-много се гордеете?

Иван: Като капацитет около 65 % от вината са червени, а останалите – бели и розе. Марките са много. Някои от тях са от самото създаване на избата, като серията „Мезек“, например. Към нея има ново попълнение – „Шевал“. В средния ни клас серията „Контемплейшънс“ развиваме още от първия ден на избата и е доста наложена на пазара. Във високия клас сега в момента започваме развитието на една нова серия - „Ле“, която мислим, че ще надмине по популярност дори „Контемплейшънс“. Пуснахме и първата си серия биовина. Вече във високия ценови сегмент имаме две вина, които са емблематични за избата - „Куесчън марк“ и „Анкор сира“. Най-високите ни клас вина, които са и в най-малки количества, са лимитираната серия „Резерва“ и „Куесчън марк голд“. Преди няколко години добавихме и още една лимитирана серия, кръстена на известния полски композитор Фредерик Шопен.

- Напоследък тенденцията е да се добиват вина от чисти сортове грозде. Има характерни български сортове, като рубин и мавруд, залагате ли на това производство?

Свилен: Както при всичко останало, и при винопроизводството има модни тенденции. Преди десетина години в България купажните вина бяха най-търсени, но като цяло световният пазар е насочен към чисто сортовите вина. През последните 3 - 4 години това се наблюдава вече и в България. Следваме ритъма, но имаме самочувствието, че в България „Катаржина Естейт“ първа налага всяка една тенденция. Ние бяхме първите в страната ни, които пуснахме чисто сортово вино - „Анкор сира“, шардоне - „Ле фльор шардоне“, „Контемплейшънс шардоне“, „Контемплейшънс совиньон блан“. Доразвихме и две чисто сортови вина, които са от българските мавруд и рубин. Като цяло залагаме на известни в цял свят сортове. Не изключваме и това да се работи в посока да развиваме местните български сортове, които според мен няма как да бъдат основата на винарската индустрия в България и в света, но трябва да са задължително допълнение към портфолиото на избата.

- Какви вина са най-предпочитани на пазара?

Свилен: По традиция най-продавани в страната ни са червените вина, като предпочитани са тези от мерло. През последните години се утвърди и сортът сира. Напоследък се е увеличил и интересът към розе. От белите вина хората търсят от сортовете шардоне. В световен мащаб шардонето отново държи като производство на вино първо място. При червените сортове е малко по-различно, като каберне совиньон е може би най-препочитано.

- От няколко години в „Катаржина Естейт“ е заложено и биопроизводството. Какво е предимството при него и как виждате развитието му?

Иван: Около 850 дка от общо 7 000-те дка лозови насаждения на „Катаржина Естейт“ се отглеждат биологично. Биологичното вино е нов прочит на продукта, произвеждан преди стотици години, което отразява целта на съвременния човек за връщане към първичното и натуралното, както и към опазване на околната среда. Практиките на биопроизводството почти не се отразяват върху характеристиките на виното и не гарантират задължително по-добри вкусови качества. Често клиентите твърдят, че биовиното е безвредно. Да, безвредно е, но другото също не е вредно. В „Катаржина Естейт“ се преработва биологично грозде от 2015 г.

- Известно е, че във винопроизводството конкуренцията е голяма и в национален, и в световен мащаб. С какви „оръжия“ „Катаржина естейт“ участва в тази битка?

Свилен: Конкуренцията на всеки един пазар е много добро нещо, защото създава качество. Основното предимство на избата ни е, че от самото й създаване до момента работи със собствена суровина, която е контролирана и селектирана. Хвърлят се огромни усилия за отглеждане на гроздето. Вината се произвеждат по класически технологии с преобладаващо ръчен труд. По време на гроздобера всекидневно чрез анализи и дегустации се следи за захарното съдържание, титруемите киселини и фенолната зрялост на гроздето. Водят се прецизни дневници на резултатите, за да се натрупа базата данни, с която да се оцени реалният потенциал на тероара. Вината отлежават във френски дъбови бъчви, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени. След бутилирането си отлежават в бутилки в подземен тунел с постоянна температура от 14°С и 75% влажност. По този начин в момента произвеждаме около 1 500 000 литра вино, което се равнява на 2 млн. бутилки. Основната цел на „Катаржина“ е да изяви характер на своето грозде без грубо да се меси във виното и да го насочва в някаква точно определена посока. Вината ни отразяват района и характера на гроздето. Стремим се да имаме винаги изключително добро съотношение цена – качество, което да е константно в годините. От най-евтиното ни вино, което е серията „Мезек“ - 8 лв., до най-скъпото – „Резерва“ за 100 лева, вниманието, което обръщаме на продуктите е еднакво без значение от цената.

- Какво е мнението ви за т. нар. домашни вина? Някои ги предпочитат пред купешките...

Иван: В никакъв случай не е лошо. Домашното винифициране е развито в цял свят. Против сме обаче тенденцията през последните години да се злоупотребява с термина „домашно вино“. Правят се много големи количества вина, които се продават в сивия сектор с рекламата, че „домашното вино няма химия“. Това са абсолютни небивалици. Единствената добавка, която се използва в нашата изба и е от неорганичен произход, е серен диоксид. Консервант, който се употребява и при домашните вина. Всички останали съставки при нашите вина са с органичен произход – грозде и дрожди. Може да се съгласите с мен, че вкъщи не можеш да си направиш по-хубаво сирене или кашкавал от една голяма фирма, която инвестира в оборудване, технологии, специалисти, ноу хау и т. н. Ами същото е и при направата на виното. Традиция за българина е ежегодно да си вари ракия, което е нормално. Но да си свариш 300 литра и да я продаваш по пазарите... В която и да е една точка на България масово се продават вино и ракия, произведени по домашна технология, а колко са безопасни никой не може да каже. Няма как да подкрепяме един сив сектор, който реално е за сметка на данъкоплатеца, за сметка на всички лицензирани производители, които плащат данъци, осигуровки и създават работни места и продуктите им са контролирани, безопасни, качествени.

- Какви нови продукти разработвате в момента?

Свилен: Тази година прибавихме към биосерията „Калисто“ вино розе. Имаме идея да пуснем на пазара още една нова серия, която тепърва се доразвива. Серията ни „Шевал“ допълнихме с опаковка бег ин бокс от 2 литра. Често ни задават въпроса за нови продукти. Стремим се да имаме такива, стремим се да отговаряме на търсенето на пазара, но не можем да правим непрекъснато някакви неща, които не са докрай обмислени, докрай правилни и просто да слагаме етикет „нов продукт“. Това не ни е целта. Целта ни е да правим нови продукти, когато трябва и когато можем.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ