21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Димитър Янакиев: Тренирах непрестанно, за да се докажа пред шефовете си и да получа мечтаната позиция

24-годишният свиленградчанин Димитър Янакиев пое най-престижното стънт шоу в Китай. Той отговаря за цялостната концепция на представлението, техниката и 11-те каскадьори, които са от различни държави – Италия, Куба, Украйна, Китай и България.

Митко е в шоуто от около година. Живее в град Саня на остров Хайнан, познат като китайските Хаваи. Справя се повече от добре и неговите изпълнения са кулминацията на представлението. Всяка вечер със спиращите дъха каскади с мотора си той събира очите на публиката, която не пада под 1 500 – 1900 души. Още с първото си участие успя да стане любимец на зрителите.

Оказва се, че свиленградчанинът е ценен не само от публиката, но и от собствениците на шоуто. Със самото си пристигане той получи чисто нов мотор „Кавазаки“, а сега – година по-късно, е избран за управител.

„Тренирах непрестанно, за да се докажа пред шефовете си и да получа мечтаната позиция на тази възраст. Успях да спечеля доверието им, тъй като се научих да карам много добре, разбирам от всичко за поправка на техниката, с която участваме в шоуто, и най-важното – доказах, че мога да поемам отговорност. През тази една година успях да вкарам доста нови идеи в представлението, като с гордост смея да твърдя, че мога да правя всякакви каскади на земя с кола и мотор. Успях да науча и няколко езика – италиански, испански и английски. Само китайският ми се опира, но той е доста сложен“, разказа Димитър пред „Старият мост“.

Той вече е привлякъл и друг свиленградчанин в шоуто. От десетина дни насам в представлението участва и Мартин Павлов. Двамата са единствените българи на остров Хайнан.

Митко споделя, че България, българската храна и най-вече близките и приятелите му много му липсват. Но и в Саня му харесвало. Той не крие, че имал доста оферти за работа в различни държави, но засега не смятал да приема която и да е от тях, защото се чувствал отлично в азиатската страна. Китайците не използвали наркотици, били добродушни и винаги гледали да помогнат, като видели европеец. Радвали му се и искали да се снимат с него. А и месечната му заплата надхвърляла тази, която ще вземе в България за цяла година.

Димитър Янакиев е на 24 г. от кв. Гарата. Баща му е маневрен стрелочник в БДЖ, а майка му – началник влак. С първия си мотор се сдобива едва на 10 години, а със стънт започва да се занимава по-сериозно от 2015 г. Това е дисциплина, която представлява майсторско владеене на мотоциклета, изправяне на задна гума, спиране на предна гума, дрифт и комбинация от всичко това, уточни Митко. На акробатиките се учил както сам, така и от двама свои приятели – свиленградчанинът Михаил Бакърджиев – Набора и Христо Алипиев от Любимец, които били „виновниците“ да се запали по стънт. Купил си и „Кавазаки 636“.

В началото родители му били против тази негова страст, но с времето, като видели, че нищо няма да го откаже, се примирили. Не крие, че като по-малък е развивал високи скорости и понякога бил безразсъден. Сега вече се старая да карам внимателно и съветвам всеки да го прави, защото никой не пази мотористите, трябва сами да се пазим, подчерта Митко.

Предварително добре обмислям как точно ще стане номерът, каза стънтерът. Този спорт изисква голяма концентрация, харесва ми и го правя за удоволствие, аз от малък си карам на задна гума, допълни той. Задължително използва каска. На ден му се случва да пада от мотора поне по двайсетина пъти, но винаги се разминава само с охлузване. Слава Богу, засега съм нямал тежки контузии, споделя Митко. При стънта скоростта е ниска – 10-50 км/ч, изпълняват се сложни елементи, но се практикува на безопасни места – паркинги, полигони, обясни той.

Диляна ЦВЕТКОВА