13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ялов се оказа протестът на рибарите в Генералово. Балъкчиите за втори път стачкуват в центъра на свиленградското село заради забраната от Гранична полиция да ловуват на р. Марица. Не можем нито да си разходим кучетата там, нито за гъби да отидем, нито една ръчна количка пясък да съберем, жалваха се протестиращите пред „Старият мост“.

Очакваше се протестът да е по-мащабен, тъй като генераловци имаха уверението, че ще се включат и техни колеги от Свиленград. В крайна сметка се оказа, че на площада присъстваха повече полицаи, дошли да охраняват мероприятието, отколкото протестиращи. Прави впечатление, че от Гранична полиция не бяха изпратили тяхно представително лице, което да обясни на рибарите мотивите за рестрикциите и пред което те да споделят зора си. Нямаше я и кметицата на селото Величка Рускова.

Пред екипа на „Старият мост“ хората споделиха за две причини, заради които смятат, че не са допускани до реката. Една от тях била, че срещу униформените имало няколко подадени сигнала на 112 от генераловци. Производители от селото се обадили на спешния телефон, за да се оплачат, че гранични полицаи обират продукцията им. Дори имало направени и снимки как служители берат с касетки праскови от овощна градина. Други от охранителите на браздата пък късали дини и пъпеши. „От РДГП-Смолян разследваха случаите, като им предоставихме и доказателства, но не знаем как са се развили нещата. Тукашни гранични полицаи обаче ни се заканиха: Ей сега ще видите вие“, оплакаха се стопани. По думите им малко след подадените сигнали през юни бил напълно ограничен достъпът до реката.

Другото обяснение според генераловци за наложените рестрикции е, че да не виждат какво се случва по границата на страната ни. „Едно време раздаваха пушки на хората, за да помагат в охраната на границата, а сега е обратното. Явно имат интереси да не допускат цивилни там, за да не виждаме какво се случва“, споделиха стачкуващи.

Те са категорични, че няма да спрат с протестите, докато не бъдат чути. Очаква се такъв да има след няколко дни и в Свиленград. Той обаче щял да е в делничен ден, тъй като заради ловните събота и неделя, много хора не дошли на стачката.

СМ