15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Още първия ден стотици миряни се стекоха да се поклонят пред християнската светиня

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница бе посрещната днес в Свиленград с духова музика. Светинята от украинския град Ананиев бе донесена лично от старозагорския митрополит Киприян. Тук я чакаха кметът Георги Манолов, архиерейският наместник на Свиленград отец Константин, отец Георги от храм „Живоприемний източник“, отец Димитър от църквата „Св. Димитър“, отец Трифон от Любимец и десетки миряни.

От пл. „5 октомври“ пред Общината тръгна литийно шествие, което премина по ул. „Васил Левски“, за да стигне до църквата „Света Троица“. Още първия ден стотици вярващи се стекоха в храма, за да се поклонят пред Божията майка и да измолят здраве за семействата си. В 17:00 ч. в църквата бе отслужено Вечерно богослужение от владиката. Храмът ще бъде отворен до 24:00 ч.

Утре от 08:00 ч. до 12:00 ч. в „Света Троица“ ще се проведе Утринно богослужение и отслужена Света Божествена Литургия, след което миряните ще могат да се преклонят пред иконата. Поклонението ще продължи до 14:30 ч., когато кортежът със светинята ще замине за Казанлък.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. Вмчк Пантелеймон“. Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора.

Според вярванията молитвата пред иконата на Божията майка Скоропослушница дава бързо изцеление, спасява в случаите, когато помощта свише е необходима незабавно. В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на внезапни стихии, при престъпни намерения, при вземане в плен, в случаи, когато всичко може да се развие по необратим начин, но човек не може да го предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва. Пред нейния свят образ произнасят молитва за деца и за помощ при раждане на здраво дете. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

СМ