17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Чилийски катерички Дегу като домашни любимци отглежда в дома си семейството на 12-годишният Пламен Сарандиев от Свиленград. Фамилията се сдобила с екзотичните животинчета съвсем случайно. Преди малко повече от седмица Пламен заедно с майка си и братчето си Мартин посетили тукашен майстор на мебели. По това време дърводелецът изработвал клетка и споделил, че е за катеричка.

Малчуганите започнали да мрънкат на родителите си, че и те искат такъв домашен любимец. Пламен веднага издирил в Интернет човек от Варна, който продавал Дегу. Баща му е шофьор на камион и всяка седмица пътува до морската столица. Така в петък децата получили своите толкова желани домашни любимци. Кръстили ги Адам и Ева.

Животинките са много мили и любвеобилни, сподели детето пред „Старият мост“. По думите му Дегу-тата бързо свикнали с тях. Обичали да се катерят по стопаните си и да са извън клетката. „Още, щом им подадем ръка и ги извикаме, идват. Човекът, от когото ги поръчах, сподели, че пускал своите пред блока. Свирнел ли им, се връщали при него. Трябвало много да им говорим и обръщаме внимание, за да свикнат с нас. Иначе, се гледат лесно. Храним ги с храна за зайци. С брат ми им събрахме жълъди от парка“, разказа Пламен.

Впрочем, Дегу е вид гризач, чиято родина е Чили. Съчетание е от катеричка, плъх, морско свинче, чинчила и гущер. То е подвижно, забавно, енергично и мило животинче, което ще ви покори с очарованието си. Може да замени и птица – звънко „свири“ и може да изпълнява цели музикални произведения. Дегу е много умно животно и може да го научите да пълзи по ръката ви, да откликва на името си, да търкаля топче по пода, да свири по команда и др. Специалистите съветват Дегу да не се отглежда само, тъй като тези животни са много комуникативни и без внимание може да изпаднат в депресия от скука.

Диляна ЦВЕТКОВА