18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заради липса на написани мотиви нов съдебен състав трябва пак да се произнесе дали 4 жепейци и 1 транспортен полицай , обвинени през 2007 г., са виновни за кражба на 53 плазмени телевизора З

а трети пореден път т. нар. „жепейско дело“ тръгва в Свиленград след решение на Окръжен съд – Хасково. Поради липса на написани мотиви и на подписан протокол станалият вече историческои процес за крадени плазмени телевизори от жп гара Свиленград трябва да започне отново.

Парадоксалният факт е, че 11 години по-късно след първото заседание през 2007 г., след произнесена присъда, за трети път делото тръгва пак и ще бъде назначен нов съдебен състав, пред който отначалоследва да бъдат разпитани 48 свидетели и поне 4 вещи лица. Сега отново държавата ще прави разходи по това дело.

Процедурата ще бъде отново задвижена, тъй като загиналата в катастрофа съдийка Елена Тодорова, която оправда обвиняемите през октомври 2017 г., не е написала мотиви към решението си и не е изготвила протокол. Това означава, според юристи, че трябва да бъде прогласена нищожността на присъдата и тя да бъде обезсилена, тъй като присъда без мотиви не може да има. Обвинените в кражба на 53 плазмени телевизора на обща стойност над 47 хил. лв. от влак на жп гара Свиленград служители за пореден път бяха оправдани тогава от съда. Хасковският окръжен съд уважи мнението на адвокат Добри Тодев, който пледира, че делото трябва да се върне в Свиленград. Останалите от защитата поискаха присъдата да се отмени, но без отново да идва на първа инстанция.

Прословутото мега дело за крадени плазми срещу 4-ма жепейци и един транспортен полицай, е приключено с решение „невинен“, произнесено от състав на Районен съд – Свиленград. Процесът всъщност стартира през далечната 2007 г., а липсата на телевизорите е установена през 2006 г., за което „Старият мост“ писа. Той вече бе завършен с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания.

Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и двама транспортни полицаи. Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено. Така на подсъдимата скамейка седнаха негов колега и четирима жепейци. През 2012 г. съдията от Районен съд – Свиленград Кремена Стамболиева произнесе мотивирана оправдателна присъда, която бе потвърдена и в Окръжен съд - Хасково.

След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата. След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд законосъобразно си дадоха тогава отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там съдия Юлия Станковска реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група. По-горната инстанция обаче върна делото наново в Свиленград. В същото време шестият от първоначално обвинените служители от жп гара Свиленград осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България и получи обезщетение.

СМ.