19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която идва от град Ананиев, Украйна, ще бъде посрещната в Свиленград на 12 октомври /петък/ между 16:00 -16.30 часа на пл.“5 октомври“ пред Общината. Ще присъства и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Литийното шествие ще мине по ул.“Васил Левски“ и ще стигне до храм „Света Троица“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. От 17.00 часа в църквата ще бъде отслужено Вечерно богослужение от владиката. Храмът ще бъде отворен до 24:00 часа.

На следващия ден от 8.00 до 12.00 ч. в „Света Троица“ ще се проведе Утринно богослужение и отслужена Света Божествена Литургия, след което миряните ще могат да се преклонят пред иконата. Поклонението ще продължи до 14.30 ч., когато кортежът със светинята ще замине за гр. Казанлък.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. Вмчк Пантелеймон". Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.