25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около двайсетина рибари се събраха на протест на 3 октомври в центъра на Генералово. Причина за недоволството им е забраната от Гранична полиция да упражняват хобито си на р. Марица. Същевременно никъде нямало поставена табела, че това е гранична зона и достъпът до нея не е разрешен.

От пролетта насам униформените им налагали тотална забрана, като категорично им заявили, че нямат право да припарват до водата. Такова нещо не помним да е било дори, когато тук имаше кльонове, жалват се балъкчии. По думите им, се пробвали да заобиколят поста и пак да ходят на реката. Веднага обаче били засичани от камерите и след няма – има десетина минути граничарите пристигали, за да ги изгонят.

Екип на „Старият мост“ се увери на място, че в действителност още щом някой доближи до дигата, караулът го спира и забранява достъпа до реката. На наш въпрос защо се налагат тези драстични мерки, униформените отговориха, че имали заповед за това и изпълнявали нареждането.

На рибарите обаче никой не бил показал такъв документ. Те няколко пъти ходели до ГПУ – Ново село да търсят правата си. Оттам им казали писмено да се обърнат с въпросите си към началника на РДГП – Смолян, който издал заповедта да не се допускат хора до реката. Лично кметицата на Генералово Величка Рускова изпратила писмото, в което се посочва, че жителите на селото са лишени от възможността да хващат риба на Марица, минаваща в близост до селото. „Риболовци и собственици на кучета, които използват водоема, изразяват несъгласие и протест срещу действията на „Гранична полиция“. Моля за Вашето съдействие за разрешаване на проблема, който е от голямо значение за жителите на селото“, се казва още в писмото, към което има и приложени подписите на 25 риболовци. То е било изпратено на 22 август, но и до ден-днешен отговор няма.

Генераловци се чудят как е възможно по течението на Марица при Капитан Андреево да може да се хваща риба, а при тях да не може. Патрулиращи гранични полицаи им обяснили, че Капитан Андреево е към РДГП – Елхово, а Генералово – към РДГП – Смолян. Едните били по турското направление, а вторите – по гръцкото. За едното населено място нямало издадена заповед от началника, а за другото имало.

Рибарите са категорични, че ако не бъдат чути исканията им, ще предприемат по-драстични мерки. Можело да блокират пътя към селото. „Години наред отглеждам животни и нямам никакво свободно време да отида някъде. Не помня откога не съм ходел на почивка. Разполагам с около 2 свободни часа на ден, в които искам да отида и да разпусна. Единственото близко място е реката. Плащам си редовно билета за риболов, нося си и личната карта. Както аз, така и другите рибари от селото, не можем да си обясним какъв е проблема и защо не ни допускат до реката. Няма и кой да ни обясни“ сподели Петър Петров.

Припомняме, че преди време пък жители на Капитан Андреево пропищяха от проверки на пътя, за което „Старият мост“ писа. След нашата публикация положението вече било по-добро.

Диляна ЦВЕТКОВА