17
Сря, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За кражба в големи размери повдигна обвинение Районна прокуратура – Свиленград срещу свиленградчанина Красимир Димов - Бойса. Той бе задържан за 72 часа. Мярката му за неотклонение се гледа днес, като нашенецът бе пуснат под парична гаранция от 1 500 лева. От съда се мотивираха, че няма опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление. От държавното обвинение обаче споделиха, че ще обжалват решението и ще претендират за постоянна мярка „задържане под стража“.

Бойса бе задържан по време на масирана акция от страна на служители на РД „Гранична полиция“- Елхово и Смолян и ОДМВР-Хасково по противодействие на опити за незаконна миграция през българо-гръцката и българо-турската граници, установяване на чужди граждани, незаконно пребиваващи в граничната зона на област Хасково. Докато траела акцията органите на реда се натъкнали на доказателства за кражба на трактор.

Става въпрос за същата машина, за която „Старият мост“ пръв и единствен писа преди около месец. Припомняме, че скъпоструващият японски трактор „Кубота“ бе задигнат по тъмни доби от нива край село Студена. Наглата кражба, станала на 28-и август посред нощ, е от най-бруталните през последните години, казаха разследващи тук.

Почти новата земеделска машина, чиято стойност надхвърля 100 хил. лева, е извършвала обработка на площите през деня, а през нощта е била оставена заключена на нивата. Неин собственик е софийска фирма, чиято производствена база е в съседното село Левка, а в с. Студена отглежда трайни насаждения. Когато на сутринта трактористът установил липсата на „Кубота“-та, не могъл да повярва на очите си. Веднага уведомил управителя, а той – полицията.

След три дни полицаите откриват трактора в стопанска постройка в Тополовград. Образувано е досъдебно производство, казаха от районната прокуратура в Свиленград тогава. Нито от полицията, нито от прокуратурата обаче дадоха повече разяснения по случая, тъй като се извършвали процесуално-следствени действия.

Според неофициални източници, тракторът бил задигнат заедно с прикачения инвентар – дискова брана. Крадците се опитали да го прекарат по планински път в Сакар през Вишеград, но попаднали на тесен участък. Принудили се да откачат и изоставят дисковата брана и да поемат за Тополовград през с. Планиново. Запознати твърдят, че кражбата е била предварително планирана и добре подготвена. Частни видеокамери успели да заснемат два джипа, които ескортирали плячката, а от полицията вече били по следите на престъпниците.

СМ