17
Сря, Юли
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Рибарите от Генералово за втори път излизат на протест заради забраната от Гранична полиция да ловуват на р. Марица. Митингът ще е на 13 октомври от 11:00 ч. на площада в селото. Протестиращите са предупредили официално за намеренията си кмета на Свиленград Георги Манолов.

Очаква се протестът да е много по-мащабен от предишния, когато на 3 октомври на площада в селото се събраха около 20-ина души. Сега към генераловци се очаква да се присъединят техни колеги от Свиленград, които също били потърпевши от ветото, тъй като забраната обхващала и част от поречието на Марица в Свиленград. Подкрепата си са заявили и рибари от Пловдивско, които често идвали тук да упражняват хобито си.

За причините за недоволството „Старият мост“ подробно писа в предишния си брой. Наш екип се увери на място, че в действителност още щом някой доближи до дигата, караулът го спира и забранява достъпа до реката.

Освен това, генераловци са подали искане до Георги Манолов за достъп до обществена информация. То е свързано с изпратеното от кметицата на селото Величка Рускова писмо до началника на РДГП - Смолян, в което се посочва, че жителите на селото са лишени от възможността да хващат риба на Марица, минаваща в близост до селото. Известието било подкрепено с подписите на 25 от потърпевшите от ветото. Писмото било изпратено на 22 август, като рибарите споделиха, че не били получили отговор и до ден-днешен. Според тях, още същия ден след като екипът на „Старият мост“ си тръгнал от селото, дошъл отговор на запитването им. Той бил предоставен на Рускова. Кметицата обаче отказала да запознае протестиращите с писмото с мотива, че било лична нейна кореспонденция. Поради това засегнатите риболовци се обръщат за съдействие към Манолов, който да им разреши да се запознаят с писмото и да получат копие от него.

Диляна ЦВЕТКОВА