30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

13 са изпратените проби в лаборатория в София на убити диви прасета в Свиленградско. Данните са от началото на лова на глигани, който започна на 29 септември.

По закон от всеки повален екземпляр трябва да се вземе проба за африканската чума по свинете. За целта още преди няколко месеца местните ловци преминаха обучение и им бяха раздадени специални комплекти за вземане на проба. Както „Старият мост“ писа в миналия си брой, проблемът е, че в цяла България има само една лаборатория, която може да извършва изследването. Поради това резултатите се бавят доста. Според някои авджии, имало голяма вероятност чакането да трае и повече от месец. Според някои, това забавяне можело да доведе до укриване на убити прасета.

Въпреки чакането, тукашните ловци са изключително стриктни и изпълняват съвестно задълженията си, похвали ги д-р Мариян Кръстев – ръководител на Общинската ветеринарна лечебница в Свиленград. По думите му през първата седмица от старта на лова са били изпратени 7 проби – 2 от Капитан Андреево и по 1 от Дервиш могила, Мезек, Пъстрогор, Райкова могила и Лисово. Тази седмица пък пробите са шест – 3 от Сладун и по една от Младиново, Мустрак и Сива река. Ловците ги носят в тукашната ветеринарна лечебница, откъде ги изпращат в София. Докато бъдат готови резултатите, месото се складира от ловджиите във фризери.

СМ