17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 15 септември официално ще бъде открита новата сграда на читалище „Просвета“ в църквата „Св. Георги“ в турския град

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова се включи в празненствата по повод 10-годишнината от създаване на читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ в Одрин, което е първото извън пределите на страната ни. Тържествата започнаха на 14 септември с концерт в НЧ „Просвета 1870“ в Свиленград, на който присъства и председателят на Съюза на народните читалища проф. д-р Стоян Денчев, по чието предложение е създадено читалището ни в Одрин.

Музикалната проява бе от 18:30 ч. в салона на културното средище. В нея участваха самодейци от двете читалища. Половин час по-рано бе открита изложба от рисунки техника Ебру на клуба по рисуване и фотографии от „Вечерта на китарите - от бряг до бряг“ на клуба по фотография. Преди концерта Йотова се срещна с кмета на Свиленградската община Георги Манолов.

Утре пък – 15 септември, Йотова заедно с председателя на комисията по култура и медии в Парламента Вежди Рашидов, зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева, зам.-министъра на културата Румен Димитров и др. ще заминат за Одрин, където ще се включат в празненствата по повод 10-годишнината от възстановяването на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин и от създаване на читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ в турския град. На празника от турска страна се очаква да присъстват областният управител Гюнай Йоздемир, кметът на Одрин Реджеп Гюркан и др. Официалното откриването на новата сграда на читалище „Просвета“ в църквата „Св. Георги“ в Одрин ще е на 15 септември от 11:00 ч. Празникът ще продължи със съвместна среща и дефиле на фолклорни ансамбли от България и Турция пред кметството в Одрин. В 14:00 ще бъде раздаден курбан в църквата „Св. Св. Константин и Елена“.

Диляна Цветкова