26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Обвинение срещу швейцарски гражданин за тероризъм и контрабанда на оръжие през ГКПП Капитан Андреево повдигна Специализираната прокуратура.

На 11 септември 2018 г., вечерта, на ГКПП Капитан Андреево при операция на ГД „Гранична полиция“, ДАНС и Специализираната прокуратура е задържан гражданин на Конфедерация Швейцария. Той е направил опит да премине в Турция с намерение да продължи пътуването си до Сирия. В управлявания от него джип с швейцарска регистрация са открити три пушки (две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка), пистолет „Зиг Зауер“, около 400 патрона за тях, както и множество хладни оръжия (24 ножа и др.). В личните вещи на швейцарския гражданин е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му с крайна цел гр. Идлиб, Сирия.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси. На 12 септември 2018 г. на швейцарския гражданин са повдигнати от Специализираната прокуратура обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Според първоначалните му обяснения задържаният искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

На 14 септември 2018 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за задържане под стража. На обвиняемия е назначена и съдебно-психиатрична експертиза.

СМ