18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

14 септември - Кръстовден, е професионален празник на българската противопожарна служба. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас.

Със седмица на отворените врати тукашните огнеборци почетоха празника си. От 10 до 14 септември много малчугани от Свиленград получиха възможността отблизо да се запознаят с работата на пожарникарите. Не само деца, но и възрастни ни посетиха през седмицата, сподели началникът на местната противопожарна служба Ивелин Тонев.

На 14 септември 1905 година в София е свикан Първия пожарникарски събор. На него присъстват 17 пожарни командири от страната и 10 любители на противопожарното дело в България. През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана. Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век. През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.

Екипът на „Староят мост“ поднася на всички настоящи и бивши пожарникари най-сърдечните си пожелания за здраве, лично и семейно щастие, благополучие, много поводи за удовлетворения и безаварийна работа. Благодарим ви за пълното себеотдаване и за усилията, които полагате, за да бъдем спокойни и сигурни, всички ние - жителите на община Свиленград.

Диляна ЦВЕТКОВА