18
Вт, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Миряните се вдигнаха в защита на своя свещеник

В навечерието на големия християнски празник Кръстовден Старозагорска митрополия освободи от длъжност предстоятеля на храма „Св. Йоан Рилски“ (кв. Гарата) архимандрит Януарий. В заповедта, подписана от старозагорския митрополит Галактион и донесена лично от заместника му протосингел Богослов, пише, че се забранява на отец Януарий да служи в пределите на Старозагорска епархия.

Протосингелът бе придружаван от финансовия ревизор свещеник Илиан, епархийския съветник отец Емилиан и архиерейския наместник на Свиленград отец Константин. Четиримата пристигнаха в църквата на Гарата с лъскав „Мерцедес“ без предупреждение. Освен това пратениците на владиката не пожелаха да дадат обяснение за случващото се нито пред екипа на „Старият мост“, нито пред присъстващите на скандалната случка миряни. На наш въпрос, зададен към протосингел Богослов: „Поради каква причина се освобождава отец Януарий?“, той отговори, че това можело да каже единствено архиерея, т. е. владиката. Както е известно обаче, той е в тежко здравословно състояние. Отец Константин също беше твърде уклончив, като само подхвърли, че по-нататък щяло да стане ясно.

Набързо беше направена ревизия за работата на църковното настоятелство

към „Св. Йоан Рилски“. Следеше се за всяка една фактура, за какво са били изразходвани парите от даренията, брояха се и свещите. Накрая в констативния протокол, издаден от свещеник Илиян, бе посочено, че няма нарушение и храмът е в добро състояние.

Новината за отстраняване на отец Януарий дойде съвсем неочаквано както за миряните, така и за самия архимандрит. Редно беше да ме предупредят, каза той пред „Старият мост“. Ако е имало провинение от моя страна, най-напред трябваше да ми изпратят предупреждение и чак тогава да ме накажат. По думите му нямал никаква представа защо му забраняват да свещенодейства. На какво основание ми налагат това запрещение, не мога да си обясня, чуди се Божият служител.

В недоумение са и всички миряни, посещаващи храм „Св. Йоан Рилски“. Какво правят сега тези хора... ликвидират църквата, възмущава се Хросто Ангелов. Откакто посещавам този храм, през него са преминали пет свещеника и нито един от тях не направи толкова, колкото отец Януарий, сподели още възрастният мъж. Прави ми впечатление, че тези хора не уважават не само нашия свещеник, те не уважават нас - миряните, подчерта Радка Славова. Как може на този голям празник – Въздвижение на Св. Кръст Господен, да ни оставят без проповедник. „Като дойдоха от Старозагорската епархия ги наблюдавах с какво пренебрежение гледат на всички ни. Душата ме боли, повярвайте ми. Не знам дали сте запознати, но всичко тръгна от писмото, изпратено от архиерейския наместник на Свиленград отец Константин до Епархийското ръководство към Старозагорска митрополия, в което са изложени 9 точки срещу работата на отец Януарий. Запознайте се с писмото. Вие сами ще видите за какво става въпрос и дали има причина да се случва сега това. За мен лично не е основателно. Ние виждаме това, което се върши. Знаете как църквата беше преди и каква е сега“, сподели още Радка Славова. „Старият мост“ се обърна към отец Константин, за да получи повече информация за това писмо. „Така може да говори отец Януарий, аз не знам. Питайте него. Има си архиерей, който решава нещата“, заяви отец Константин.

Съжалявам, че една ерудирана личност, каквато е архимандрит Януарий, възпитан, начетен, който създаде мост между църквата и младите, е така жестоко смачкан, сподели 82-годишната баба Йовка. Жената не успя да стърпи сълзите си, като не спря да пита защо това става с техния свещеник.

Миряните от кв. Гарата като един бранят свещеника си

Жителите на кв. Гарата твърдо застават зад предстоятеля на храма си. Мнозина споделиха мнението, че скандалното отстраняване е дело на комунистите. Всичко това се случва, защото никой не може да е по-способен и знаещ от комунистите, иронично сподели възрастен мъж. Той изтъкна факта, че откакто отец Януарий е предстоятел на храма, нещата са станали много по-добри. „Нямам думи за нашия свещеник. Всичко, което го виждате, е направено по негово време. Най-напред се смени ел. инсталацията, която бе откакто църквата съществува. Отвътре храмът бе изцяло изографисан, сложиха се нови прозорци и врати. През зимата вече не е студено, защото старото кюмбе бе заменено с отопление на пелети. Отвън също се прави цялостен ремонт. Отец Януарий ни заведе в съда, за да узаконим църквата. Толкова години нито един свещеник не стори това“, подчерта Гергана Манова от църковното настоятелство. „Обичат го и млади, и стари. Вчера като разбрах какво е станало, споделих със съпруга ми. Синът ни обаче чу разговора и се разплака. Дълго време не успях да го успокоя. Пита ме: „Мамо, какво ще правим без нашия поп. Кой сега ще ми дава хлебче в устата?“, сподели Мария Георгиева.

„Без духовен пастир бяхме много години. Откакто отец Януарий прие да служи тук, храмът ни придоби отличен облик отвътре и отвън. За това трябват организационни способности, упорит труд, усет да намериш път към сърцата на хората. Присъствието на миряните в храма е постоянно. Само сега в храма пристигнаха мощи на много светци, което е за отбелязване. Това доказва добра служба и уважение от други насрещни институции, за да се получат тези светини, които дават изцеление на нас – вярващите. С отец Януарий можем да си говорим за всичко, затова сме готови на всичко, за да го подкрепим да бъде отмена заповедта за отстраняване. За всяка работа и служба трябва достоен и способен човек с призвание“, каза Станка Атанасова.

Адвокат: Заповедта не отговаря на законовите изисквания

Забелязва се обединението на хората, които са категорични, че няма да оставят нещата така. Усилията им в момента са насочени към една кауза – да си върнат свещеника. Зад отец Януарий застана и кметът на Свиленград Георги Манолов. Още същия ден живеещи в кв. Гарата се обърнали към адвокат за правна помощ. Получената заповед за отстраняване не отговаря на законовите изисквания, тъй като има множество липсващи елементи, а преди всичко е административен акт и оттам нататък – акт на църковната администрация, заяви юристът пред „Старият мост“. В документа има нарушения и на църковното право относно печата, подчерта още адвокатът. „Нередностите са няколко – не е посочено обоснованието за освобождаването на отеца; не са посочени мотивите, които са довели до това решение; по църковните канони трябва заповедта да е преминала през епархийския съвет, което не е станало. Отстраняването му се приема като вид наказание, което може да бъде наложено само при образуването на църковно-наказателно дело и едва след това да бъде освободен от длъжност и да му бъде запрещено да свещенодейства. Заповедта е абсолютно порочна и отец Януарий ще си търси правата както по църковно-каноничното право, така и по граждански път, ако е необходимо. Лично според мен има шанс да бъде върнат на служба в църквата“, каза още адвокатът.

Само за час се събраха над 200 подписа в подкрепа на отец Януарий

Същевременно с това започна събиране на подписка в подкрепа на отец Януарий, която ще бъде изпратена до няколко инстанции – Българския патриарх Неофит, кмета на община Свиленград Георги Манолов и владиката Галактион, с който ще бъде поискана среща, за да бъде лично измолена милостта му да отмени заповедта. Само за час над 200 се подписаха в подкрепа на отец Януарий. Бланки за събиране на парафи са раздадени във всички хранителни магазини в кв. Гарата и на няколко места в Свиленград. Миряни са се нагърбили с не леката задача да обикалят по домовете на хората и учреждения да събират допълнително подписи. На когото сме казали, никой не е отказал да ни подкрепи, подчерта Радка Славова. В Нова Загора и Стара Загора, където познават добре отец Януарий, също са се активизирали в негова подкрепа и събират подписи, които ще бъдат прибавени към тукашните. В социалната мрежа Facebook пък бе създадена страница „Да подкрепим архимандрит Януарий“, към която за няколко часа се присъединиха над 160 участници.

Миряни дълбоко се съмняват, че владиката Галактион има общо със ставащото

Хората дълбоко се съмняват в истинността на документа, имайки предвид влошеното здравословно състояние на митрополита. По непотвърдена информация той бил в инвалидна количка и не можел нито да се движи, нито да говори. Как тогава е издал и подписал документа, питат миряните. Някои от тях споделиха, че са готови дори към „Господари на ефира“ да се обърнат за помощ.

Впрочем, архимандрит Януарий пое храм „Св. Йоан Рилски“ в началото на декември 2014 г. Той дойде от Шипченския манастир „Рождество Христово“, където през последните 7 години е бил игумен. Като такъв е въвел в монашество самия Протосингел Богослов, който бил брат в манастира. По молба на отец Януарий от църковното ръководство решават, че в свиленградския квартал имат остра нужна от духовен водач и го пращат тук. Още като встъпва в длъжност местните миряни го посрещнали с думите, че 3 години се молили на Бог да им изпрати свещеник. Най-накрая молитвите им били чути.

Диляна ЦВЕТКОВА