23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С първа копка на 15 септември стартира изграждането на хипермаркет и нова автогара в Свиленград. Инвеститор е българската фирма „Жанет Свиленград” ООД. Нейни собственици са Дарина Паришева, Павлин Паришев, Иван Дашев и Станислав Дашев.

На официалната церемония освен голяма част от фамилия Паришеви присъстваха кметът на Свиленград Георги Манолов, председателят на ОбС Никола Динков, управителят на местната болница д-р Димитър Ермов и др. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги от църквата в кв. Гебран осветиха начинанието. Честта да даде старт на обекта бе предоставена на градоначалника. За да са здрави темелите пък, бе пренесено в жертва агне.

„След проведен конкурс фирмата заплати на общината 635 000 лева за закупуването на два общински терена в района на кв. „Простор”, до МБАЛ - Свиленград. В имотите тя се задължава да реализира инвестиции в размер на 2 400 000 лева“, съобщиха от местната администрация.

В срок от 18 месеца инвеститорът трябва да изгради за своя сметка два обекта с обществена значимост - хипермаркет с минимална застроена площ от 2 000 кв. метра и автогара с минимална застроена площ от 150 кв. метра с прилежаща обслужваща площ не по-малко от 3 000 кв. метра. Към обектите ще бъдат изградени подход откъм пътя, паркинг със 160 паркоместа, стоянка за таксиметрови автомобили и озеленена площ.

Хипермаркетът ще е от типа на верига магазини „Жанет” /популярни по Черноморието/ за всички видове хранителни стоки, парфюмерия и артикули за бита. Автогарата ще бъде изградена и въведена в експлоатация съобразно законовите норми за обществен превоз на пътници и товари в България. Допълнително изискване към инвеститора е за срок от 25 години да не се променя предназначението на обектите, както и ежемесечен ангажимент за почистване на двора на болницата. СМ