25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ОУ „Иван Вазов“ най-напред на 341-во място в страната, „Л. Каравелов“ едва на 1432-ро

Училищата в общините Свиленград и Любимец заемат незавидни позиции в страната след проведеното национално външно оценяване за седми клас тази година. Класацията е изготвена от Мария Рашева – родителят, който е подал заявление до МОН за достъп до обществена информация и е получил данните с резултатите на училищата от матурите в 7 клас.

Всичките сведения, които са детайлни, са предоставени за публикуване и за ползване от родителите.

Матурите или т. нар. Национално външно оценяване в 7 клас, се провеждат от средата до края на май месец всяка година. Тестовете са по български, математика, география, история, физика, химия, биология и чужд език. В челото на класацията са предимно частни училища и математически гимназии от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и др. Много добре са се представили и математическите гимназии в Хасково и Димитровград. Най-предно място от тукашните училища – 341-во, е отредено на ОУ „Иван Вазов“ с успеваемост 59, 30 процента.

Прави впечатление обаче, че го изпреварват селските школа в Жълтуша, Ардинско – 38-мо; Фотиново, Пазарджишко – 40-о; Габра; Якоруда; Близнаци, Авренско; Видраре; Припек, Джебелско; Брестник, Тръстеник, Рударци; Долен и много други. Най-голямото средно общообразователно училище в Свиленград - „Д-р Петър Берон“, пък е едва на 761-ва позиция с 49, 86% успеваемост. Преди него са наредени учебни заведения както от големи и малки градове, така и от редица села – Ерма река, Неделино, Црънча, Туховища, Железино, Вълкосел, Кликач и прочее, и прочее.

Школото в с. Левка е 1285-о, а ОУ „Любен Каравелов“ в свиленградския квартал Гарата е на 1432-ро място с 36, 45 на сто успеваемост.

В община Любимец СОУ „Желязко Терпешев“ е на 1070-а позиция, по-напред – 630, е школото в Малко градище „Св. св. Кирил и Методий“.

В класацията, публикувана на сайта Danybon.com, са включени общо 1777 училища от цялата страна, където е проведено външно оценяване след седми клас. Самият сайт предоставя ценна информация за образованието, възпитанието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, гражданската журналистика и социалните медии. СМ