14
Нед, Юли
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Любопитна и твърде поучителна случка се разиграла на гара Мустафа паша през последното десетилетие на 19 век. Главен герой в нея е митничарят Димитър Попович, който се обидил, че английски дипломат, возещ се в „Ориент експрес“, му дава бакшиш заради любезността и услужливостта. Ето историята, документирана през 1947 г. от писателя и журналист Георги Каназирски – Верин:

„Ориент експрес“-ът от  Мустафа паша до Цариград се придружаваше от един български митнически чиновник, който пломбираше фургона с багажите и наблюдаваше да не се върши контрабанда. Веднъж с експреса пътува голяма група англичани. Преминаването им през България съвпада с голям национален английски празник.

Те решават да си устроят във вагон-ресторанта празненство. И понеже господата са свикнали при такива случаи да се явяват в смокинг, а дамите в деколтирани рокли, те молят митническия чиновник да им разреши да извадят от фургона необходимите тоалети. Митническият чиновник Димитър Попович (загинал в Първата световна война), крайно услужлив, не се формализира и удовлетворява желанието на англичаните. Услугата се състои в това, че Попович се съгласява да разпечата пломбирания фургон и да присъства при изваждането от куфарите на необходимото облекло и след свършването на обяда да им даде възможност да ги върнат обратно, след което да сложи пак пломба.

Доволни, поданиците на кралица Виктория решават да възнаградят услужливия чиновник. Един от тях, дипломат по професия, подава на Попович една златна лира. Попович е възмутен, че му се дава „бакшиш“, и отблъсква ръката с лирата. Англичанинът обаче решава,  че Попович намира сумата малка и удвоява възнаграждението. Подава две лири. Кръвно обиден, българският митничар взема двете лири и грубо ги мушва в джоба на дипломата, който се връща в купето си много недоволен. След пристигането си в Цариград англичанинът прави постъпки пред нашето Министерство на външните работи и иска чиновникът да бъде смъмрен, защото ако той е направил една услуга, то тази услуга е щедро заплатена с две лири и е трябвало да се задоволи с този дар. Министерството незабавно иска обяснения от чиновника Попович за грубия му жест. „Не стига, че им услужих, а идват да ме обиждат, като ми дават бакшиш като на някой цариградски хамалин. Българският чиновник не приема бакшиши“, заявява митничарят пред началството си.

СМ