24
Съб, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, която е и свиленградска снаха, ориса последното бебе на 2009 г. в България – Мартин от Свиленград. Церемонията се проведе във фоайето на тукашното АГО в деня на родилната помощ – 21 януари. Празникът започна с традиционния за Бабинден ритуал. Майката на Мартин – Пепа Гюлева, помогна на д-р Христина Баева и акушерката Софка Коларова, под чиито грижи е роден синът й, да си измият ръцете.

Както леко се плъзна сапунът, така лесно да се раждат децата, каза д-р Баева. Ритуалът бе извършен и с другите акушерки от АГО-то, както и със завеждащият отделението д-р Недялко Апостолов. Живи и здрави да са всички новородени деца и техните родители, пожела д-р Апостолов.

Орисницата Румяна Нейкова връчи на Мартин символът на националната кампания, организирана от списание „9 месеца“ - сребърен медальон „Бебе на годината“. Мартин се е родил с късмета да бъде най-известното бебе на 2009 г., пожелавам му от цялото си сърце да има късмет през целия си живот, каза олимпийската шампионка. Нека да е жив и здрав, да радва родителите си и да има вяра в доброто, допълни именитата ни спортистка.

Благопожелания към бебето Мартин поднесе и зам.-областният управител на Хасково Румяна Въчева. От името на областната управа и депутатът от ГЕРБ Иван Петров тя връчи на пеленачето монета от чисто сребро, а на д-р Недялко Апостолов – поздравителен адрес. Кметът инж. Георги Манолов пък поднесе на Мартин специално изработен плакет и чек за 1 000 лв. Пожелавам му да направи по-известен Свиленград отколкото Румяна Нейкова и да живее повече от баба Шинка, която днес навършва 100 години, каза градоначалникът.

Семейството на свиленградското бебе получи много подаръци от спонсорите на националната кампания – детско легло, матрак, количка, комплект медицинска козметика, перилни препарати, стерилизатор за микровълнова печка, детски обувки, млека и др. на известни търговски марки. За Пепа Гюлева пък има 3-годишен абонамент за „9 месеца“ с пожелание да й потрябва отново, каза д-р Антония Григорова, която е главен редактор на списанието. Тя връчи на тукашната болница почетна табела, която ще бъде поставена на входа й.

Както „Старият мост“ писа, Мартин се роди в последната минута на 2009 г. Той е втората рожба на Пепа и Генчо Гюлеви, които имат и 8-годишна дъщеря Жулиена.

На празника в АГО-то бяха още три бебета, родени през 2009 г., заедно с техните майки. Сред тях бе и бебето гигант Янислава. Когато се появи на бял свят тя тежеше 5,700 кг и беше дълга 55 см, за което „Старият мост“ също писа.

Елена МИХАЛЕВА